Skip to content
Home » Blog » Cum poți să ai o casă naturală, ieftină!?

Cum poți să ai o casă naturală, ieftină!?

Chiar dacă o casă naturală înseamnă de fapt o casă tradițională (care se construia în clacă, cu materiale găsite în natură), în secolul XXI este foarte greu să îți faci o casă, fără a fi nevoit să cheltuiești bani.

Pe de altă parte, o casă (mai) ieftină nu înseamnă o casă mai puțin rezistentă, mai puțin durabilă. Noi nu plătim mulți bani pentru că o casă costisitoare este una mai de calitate sau este mai bine făcută!

Motivele pentru care plătim mulți bani pentru a construi o casă sunt :
  1. Mentalitate după anii 1900, omenirea este setată și programață șă producă și să cumpere. Ne este aproape imposibil să ne imaginăm că am putea trăi fără bani. Ba mai mult, (re)sursele de supraviețuire pe care le-am moștenit (pământ, pădure, etc) le vindem și ne mutăm la oraș pentru „un trai mai bun”. Uităm meșteșugurile care ne ajutau în supraviețuirea (fără bani). Tot de acest capitol mai aparține și ideologia falsă conform căreia, casa „naturală” este casa „săracului”. Omul modern, tinde spre o perfecțiune ireală, inexistentă în Natură (cum ar fi liniile drepte, pereți netezi, etc) pentru care este dispus să plătească sume uriașe de bani…
  2. Resurse acaparate – materialele naturale pe care le găseam în jurul terenului nostru, oferite de Mama Natură în mod gratuit (lemn, piatră, și deseori chiar și apa), au fost acaparate de diferite companii sau chiar de „stat”. Acum trebuie să le cumperi de la aceștia. Din fericire, încă mai sunt materiale pe care le putem obține ieftin sau chiar gratis. De exemplu pământul (lutul) este cel mai vechi material de construcție și odată ce ai un teren, pământul de sub picioarele tale (sub stratul fertil) este bun pentru a construi.
  3. Lipsa timpului – ne oferim timpul (mare parte a vieții) pentru a munci pe bani (mai mult sau mai puțin de ajuns), deseori fiind angajați tocmai la cei care ne-au acaparat resursele, ca apoi să cumpărăm materialele tot de la ei. Nu mai avem timp pentru familia noastră, pentru a ne construi propria casă, pentru a ne trăi propria viață. Plătim pe alții care fac în locul nostru ceea ce am putea face cu propriile mâini
  4. Lipsa încrederii – omul modern, datorită unor experiențe negative cu case tradiționale construite neglijent, dar și datorită propagandei agresive și deseori false (din interese financiare) față de soluțiile și materiale moderne și-au pierdut încrederea față de materialele și soluțiile oferite de natură, pentru a ne construi un adăpost.

Sunt patru motive principale în strânsă legătură între ele, pentru care omul de rând nu își mai poate construi casa în clacă, din materiale și resurse naturale locale, cu bani puțini. Dacă ai înțeles aceste motive și poți să faci schimbările necesare, poți avea în final o casă (mult) mai ieftină față de sumele vehiculate în „industria imobiliară”.

Iată câteva sfaturi prin care poți să reduci cheltuielile casei tale :
  1. Lucrează la mentalitate! În loc să te gândești „din ce, de unde și ce să cumperi”, mai bine gândește-te „ce am la îndemână”, „ce aș avea nevoie” și „de unde aș pute să mi-l procur” și „cum aș putea să-l fac”.
  2. Alegerea terenului este esențială! Resursele naturale (gratis sau mai ieftine) nu sunt în apropierea orașelor. Sunt la sate și pe lângă. Acest aspect l-am detaliat într-un articol separat. Citește AICI!
  3. Acordă-ți timp! Învață, implică-te! …pentru că da, poți să-ți construiești propria casă!
  4. Învață să ai încredere în soluțiile oferite de natură și aplicate de strămoșii noștri. Învață să înțelegi rostul, rolul fiecărui material cu care vei construi.
Iată cum ar arăta casa naturală ideală. Click Aici!
Dincolo de asta, iată alte multe sfaturi utile care îți pot fi de folos în a economisi bani la construcția casei tale :

Fă economii în avans, rezerve de bani pentru a plăti toate materialele de care ai nevoie, pentru unelte, pentru ajutor specializat, taxe, șpăgi și autorizații. Dacă poți, economisește bani și pentru a acoperi traiul de bază în perioada în care construiești astfel încât să te concentrezi cu toată atenția pe proiect.

 Fii econom până la maxim. Fii de o modestie fanatică până te muți în casă – va  fi o chestiune de doar câteva luni. Nu mânca în oraș; nu cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie. Toată ideea este să termini prima fază a locuinței tale fără să faci datorii. 

Mută-ţi domiciliul pe locul de construcţie.Locuiește într-un adăpost temporar pe locul de construcție, astfel încât să nu plătești cheltuieli casnice cât timp construiești. Împrumută un cort mare sau cumpără-ți o rulotă de 200 de dolari. Asigură-te că este suficient de neplăcută astfel încât să fii stimulat să termini măcar o parte a clădirii tale înainte ca vremea să se răcească 

Începe la nivel mic. Fă construcția mică la început pentru a te menține în buget și în intervalul de timp stabilit. Planifică să adaugi doar ceea ce ai nevoie neapărat, pe măsură ce timpul și bugetul îți vor permite.

Planifică în avans. Există un principiu al permaculturii care spune că, „Întotdeauna plătești mai mult pentru urgențe.“ Acesta este cu atât mai valabil și în construcții. Când începi să construiești, asigură-te că ai tot ce îți trebuie pe locul de construcție. O raită de ultim moment la magazin consumă timp, energie și bani. Începe să aduni materiale cât de curând, chiar dacă nu știi unde și cănd o să construiești. În felul ăsta poți profita de ceea ce îți pică în drum gratuit sau ieftin. 

Foloseşte numai ce ai disponibil. Ajustează-ți proiectul în funcție de materialele pe care le ai la îndemână. Folosește materialele disponibile de pe locul de construcție pe cât mai mult posibil: solul, pietrele, copacii uscați. Dacă nu găsești sau nu-ți permiți ceva ce crezi că îți trebuie, gândește-te la posibilitatea că poate chiar nu ai nevoie de acel ceva. Ce altceva ar putea merge folosit? Dacă pur și simplu trebuie să ai acele uși franțuzești sau acea fereastră cu vitraliu, dar nu ți le poți permite, dă-i înainte și fă-le ramele. Apoi acoperă spațiile temporar cu altceva până când faci rost de bani pentru uși sau vitralii.

Dezvoltă rezolvarea creativă a problemelor.Învață să te întrebi, în ordinea asta: Ce încerc să rezolv? Care este cea mai simplă și mai creativă cale? Cum să folosesc ceea ce am deja, sau să folosesc ceea ce pot găsi gratuit? Pot face o afacere cu un membru al familiei, un prieten sau un vecin? Cheltuirea banilor ar trebui să fie ultima opțiune, păstrată pentru desert; felurile principale trebuie să fie gratuite.

Fă-ţi tu casa, cu prietenii şi familia.Proiectează-ți clădirea în conformitate cu abilitățile pe care le ai – ale tale sau ale ajutoarelor voluntare. Forța de muncă este costisitoare, în special cea calificată, precum cea a zidarilor, dulgherilor sau a reparatorilor de acoperișuri.

 Evită utilajele. Poți să te descurci și fără ele. E posibil să dureze ceva mai mult timp, dar dacă nu ești constructor angajat, prin munca susținută, economisești bani. Mașinile întotdeauna costă mai mult decât te aștepți – în combustibil, întreținere, accidente, greșeli, amânări cauzate de defecțiuni, impactul asupra mediului și repararea manuală a daunelor pe care le provoacă.

Verifică zonele unde sunt demolări şi tomberoanele şantierelor. Alți oameni aruncă lucruri de care tu ai nevoie, în special lemn, uși și ferestre, țevi și materiale de instalație electrică. Le faci un favor luându-le aceste lucruri, economisindu-le taxa de gunoi. Multe gropi de gunoi dau deoparte materiale de construcții gratuite. Sună-i pe cei care fac săpături pentru camioane gratuite de pământ pentru cob și spărturi de beton pentru fundație. 

Întreabă de materiale donate.Povestește oamenilor despre ceea ce faci. Ar putea să devină entuziasmați și să dorească să te ajute. Oamenii care-și fac curat prin grămezile de lucruri folositoare din garaj deobicei caută pe cineva căruia să i le doneze. Oferă-te să-i ajuți la curățenie și dă deoparte tot ce ei nu mai vor. Stabileștete ca un centru de resurse educaționale; oamenii vor vedea ceea ce oferi ca servicii de valoare. Am primit lână pentru izolație de la oierii care voiau să ne susțină munca. Am primit, de asemenea,lemn, ferestre, uși și șindrilă veche.

Construieşte! Fă-ți propriile ferestre și uși, luminatoare, mobilă și birou. Fă-ți propriile unelte. Ele pot fi brute, funcționale și frumoase.

Repară!Înlocuiește foaia de geam spartă, bandajează o bârnă crăpată sau un stâlp de lemn crăpat. Banda izoler și sârma sunt indispensabile în orice trusă de scule.

Împrumută!De multe ori poți găsi pe cineva care are deja unelte specializate de care poți avea nevoie ocazional, pe care ei ar fi dispuși să ți le împrumute. Ia în considera-re să înființezi o bancă de împrumutat unelte a comunității constructorilor în cob. 

Fă schimb! Fă cunoștință cu alte persoane care-și construiesc singuri casele și oameni pasionați de a-și meșteri singuri lucrurile. Oferă-te să schimbi munca și surplusurile tale cu lucruri care îți trebuiesc și pe care le au ei, sau pentru specializare. Oferă-te să-i înveți să construiască în cob în schimbul muncii sau a materialelor. Ia în calcul și opțiunea de a crea un grup de constructori în cob, grup care să ridice casa fiecărui membru.

Dacă altfel nu se poate, cumpără,dar la mâna a doua.Înainte de a merge la magazinul de materiale de construcții, încearcă la un centru de reciclare. Multe orașe au întreprinderi specializate pe recuperarea de materiale, inclusiv lemn, piese și sticlă.În afară de faptul că ești responsabil social și ecologic, cumpărând la mâna a doua poți face economii însemnate. Materialele folosite adaugă personalitate casei tale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger