Skip to content
Home » Tehnici

Tehnici

In prezent, din ce in ce mai multi români se orientează spre casele ecologice datorită avantajelor pe care le au comparativ cu cele clasice. Omul face parte din Natură, iar Natura întodeauna a oferit soluții pentru supraviațuire….și le-a oferit gratis, fără să ceară bani.

Ce este o casă ecologică, o casă naturală?

O casă naturală, ecologică este realizată parțial sau integral din materiale naturale, de la structura de rezistenta, structura peretilor si până la finisajele interioare si exterioare si învelitori. încâ din faza de proiectare se iau in calcul unele aspecte, cum ar fi conditiile de vecinatate si formele de relief. Se evită zonele cu bariere solare (o casă ecologică trebuie să aibă o bună orientare către soare), construcții înalte si vegetație foarte deasă.

Casele ecologice sunt confundate cel mai adesea cu cele din lemn sau pasive. Simpla folosire a lemnului ca principal material de construcție nu face ca o anumită construcție să fie si ecologică. Comercianții se folosesc de acestă denumire pentru a atrage clienți spre afacerea lor.

Casa naturală nu este o invenție nouă, ci o denumire care face diferența dintre casele construite din materiale și resurse naturale locale și casele ecologice la construția căreiase folosesc materiale naturale prefabricate și vândute unele pentru sume intangibile pentru mulți dintre noi.

Cu ce tehnici, metode putem să ne construim casele naturale, casele ecologice?

De fapt, vorbim de case tradiționale dar adaptate la gusturile și nevoile noastre din secolul 21. O casă tradițională a fost construită întodeauna cu materiale și resurse naturale locale. În România, cele mai întâlnite tehnici sau metode de lucru au fost așa numitele paiantă, chirpici , case cu pereți din pământ bătătorit , bordeiele, casele din grinzi sau o combinație dintre cele amintite mai sus.

Învățând din greșelile strămoșilor și cu tehnologia avansată, acum putem să înbunățim și să creăm casele tradiționale după gustul și preferințele noastre.

Totodată, datorită ușurinței de a călătorii sau accesului la informații din lumea întreagă avem posibilitatea de a ne inspira, învăța și împrumuta și din alte tradiții. Astfel apar în țara noastră noi metode de a construi. Cele mai apreciate se dovedesc casele construite cu tehnica „COB” (împrumutată probabil de la Irlandezi, unde încă sunt case de acest fel de 600 de ani și încă locuite), casele „din baloți de paie” (împrumutată din SUA, unde a apărut această după anii 1850, odată cu apariția priului utilaj de balotat).

Deși cu tradiție în România, soluțiile precum pereți construiți cu pământ bătătorit sau bordeiele sunt combinate cu câteva soluții împrumutate din alte tradiții și astfel apar tehnici numite „case din saci umpluți cu pământ” (unde secretul tehnicii este tot pământul compactat) și/sau casele „hobbit” sau „semiîngropate”, variante moderne ale tehnicilor tradiționale din țara noastră!

Pe lângă tehnicile amintite mai sus, mai sunt câteva nu foarte populare, dar cunoscute și în România și adesea aplicate poate mai mult aspectului final. Ne gândim aici de exemplu la tehnica numită „cordwood”.

Și totuși ce tehnică, metodă de construcție să alegem?

Fie că vorbim de tehnici tradiționale, specifice țării noastre, fie de tehnici împrumutate, întodeauna să alegem cee ce ne este cel mai mult la îndemână. Fiecare soluție are avantaje și dezavantaje una față de cealaltă, dar chiar dacă știi avantajele unei case din baloți de paie de exemplu, nu ai de ce să te gândești la una în vârful muntelui, unde nu găsești acest material. La fel, nu credem că o casă „hobbit” s-ar potrivi între casele săsești din Transilvania.

Pe acest site am încercat să scriem despre fiecare tehnică în parte, ca cei care caută informații să poată să își facă o primă idee asupra acestora.Celor mai apreciate tehnici, cum sunt CASELE DIN LUT și CASELE DIN BALOȚI DE PAIE am acordat spații și informații mult mai detaliate, pe două website-uri separate. În ceea ce privește ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ, am încercat să descriem cât mai detaliat pe acest site. Vă invităm să le descoperiți!

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger