Skip to content
Home » Acoperiș autoportant

Acoperiș autoportant

Un acoperiș reciprocal este de fapt o structură autoportantă care are la bază doar câțiva căpriori de bază, la care poți adăuga oricât de multi căpriori dorești, în funcție de proiectul tău. Acest tip de acoperiș datează din secolul 12. fiind întâlnit în arhitectura din Japonia și China, dar a fost un subiect explorat chiar și de Leonardo Da Vinci. Teoria este surprinzător de ușor de urmat, odată ce ați înțeles despre ce este vorba.

Căpriorii așezați corect rezultă o structură atât de puternică, încât acesta poate suporta chiar și greutatea unui acoperiș verde (cu pământ și vegetație, la care iarna se adaugă și greutatea zăpezii). Puteți citi AICI despre acoperișul verde.

Avantajele acoperișului autoportant
  • Acoperisul reciprocal (autoportant) are marele avantaj de a fi foarte ieftin datorită faptului că materialul de bază este unul brut care nu are nevoie de prefabricare ca o grindă dreptunghiulară iar tocmai din cauza asta nu există cheltuieli (mari) pentru transportul acestora.
  • Se poate monta foarte rapid, neavând nevoie de o schelă sau stâlpi de sprijin, elemente ajutătoare care pot deranja în design-ul interior al locuinței.
  • Datorită spațiului gol din mijloc, ai posibilitatea să montezi un luminator, având astfel vizibilitate spre cer, beneficiezi de multă lumină naturală
  • Un acoperis reciprocal (autoportant) distribuie greutatea in mod egal pe pereții portanți. Odată ce acoperișul a stabilit, toată greutatea este exercitată vertical, și nu în lateral, impingand peretii spre exterior. Pereții nu sunt supuși unor forțe exterioare.
  • Este soluția optimă pentru cei care aleg case cu forme organice, case rotunde
Construirea

Pentru a începe asamblarea acoperișului aveți nevoie de un stâlp (doar temporar!) pe care să se sprijine primul căprior. Acest stâlp poate fi ulterior scos, mai bine zis, trebuie scos dacă nu vrei să-l ai în mijlocul casei. Există acolo puțină matematică, dar dacă, în prealabil faceți câteva probe, exerciții cu șipci subțiri din lemn vă veți da seama singuri de modul în care trebuie asamblat acoperișul.

În funcție de învelitoarea care ați ales-o este nevoie de mai mulți sau mai puțini căpriori. În general cei care aleg un astfel de acoperiș, optează pentru acoperiș vegetal. Asta înseamnă că peste căpriori montează scânduri, hidroizolație, membrană antirădăcină ți pământul, respectiv vegetația.

Poate că ați înțelege mult mai bine dacă ați viziona filmulețul în care Tony Wrench – un adevărat meșter în construirea acoperișurilor autoportante – explică cum trebuie asamblat un astfel de acoperiș. (din păcate doar în limba engleză….dar, oricum imaginile pot fi de folos)

Video : explicații cu privire la asamblarea unui acoperis reciprocal (autoportant) – limba engleză : 
RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger