Dacă până acum apărea subiectul acesta mai mult ca o reclamă la un produs, eu mi-am propus să vă prezint începând cu istoria materialului până la aplicare, costuri, etc… din propria experiență.
“This is alive! Wow! This is alive! (Wow! Trăiește! Trăiește!) – Nu uit niciodată cum exclama Ichiro, un băiat japonez (atunci când lucra cu materialul) care participa la un atelier (workshop) organizat cu scopul de a prezenta Tadelakt-ul! Acest lucru se întâmpla în vara anului 2015. De atunci am aplicat acest material în multe băi și bucătării din țară. Fiind un material rafinat și pretențios, de câteva ori mi-a pus răbdarea și îndemânarea la încercare, făcând unele greșeli, de care nu sunt mândru. Greșeli care, m-au determinat să pun deoparte acest “hobby”. Acum însă îmi doresc să revin la ea. Din altă perspectivă decât cea de a câștiga un ban. Pentru că “trăiește”, pentru că e natural și sănătos, pentru că “se mulează”…… Dar haideți să vedem ce este Tadelakt-ul?!
Ce este Tadelakt?
Tadelakt este o tencuială fină, decorativă, pe bază de var hidraulic, recomandată pentru zonele umede din locuințe. Este preferată de cei care construiesc case ecologice, fiind un material 100% natural. Seamănă puțin cu Stucco Venețian doar că odată bine aplicat are o rezistență mare la umezeală. Alte motive pentru care este apreciat materialul sunt faptul că se poate colora după preferințe – și folosind culori naturale, rezultatul final poate fi spectaculos – dar și pentru că se poate aplica pe orice formă organică. Multe din lucrările mele cu Tadelakt au fost, finisarea unor chiuvete sau căzi construite chiar de mine, în mare parte din lut. În România, materialul se folosește în băi și bucătării, pentru finisarea pereților, a cabinelor de duș sau finisarea căzilor, chiuvetelor sau chiar al unor obiecte decorative, personalizate.
Proveniență
Originile materialului şi inclusiv tehnica de aplicare provine din Maroc. Acolo, materialul este la “ea acasă” – fiind exploatat din munții apropiați de Marakech, capitala Marocului – și îl puteti vedea aplicat de la pereții exteriori al caselor sau cisternelor din care beau apă animalele, până la saune sau interioarele hotelurilor luxoase. În România, materialul a apărut datorită unei firme care importă materiale de construcții ecologice. Deși nu este materialul original, acesta este importat de la fabrică de tencuieli și vopsele ecologice din Germania, care a reușit să reproducă foarte bine, găsind compoziția ideală a materialelor din Tadelakt-ul marocan : var hidraulic, argilă, cenușă, praf de marmură…. Primind o rețetă de la un meșter cu experiență în aplicarea tadelakt ului, am avut și eu doua încercări de a reproduce Tadelakt-ul. O dată mi-a ieșit satisfăcător dar, a doua oară a fost un eșec. Așadar, dacă nu aduceți materialul din Maroc, va trebui să îl cumpărați de la firma care se pare că are exclusivitate ( și prețul materialului ajunge undeva la 35 euro/mp cu pigmenții și baza materialului – o tencuială de var hidraulic) sau, să încercați să v-il amestecați singuri.
Aplicare, scule necesare
Presupunând că veți cumpăra materialul aș dori să vă descriu în cele de mai jos, modul de aplicare al acestui material. De altfel materialul poate fi cump[rat de la www.naturalpaint.ro și partenerii acestora.
Poate într-un alt articol, voi vorbi și despre tadelaktul preparat dar, pentru asta aș dori să mai încerc de câteva ori.
În principiu, Tadelakt-ul vine sub formă de praf fin, alb. La fel și pigmentul, colorantul și tencuiala de var hidraulic care, se folosește ca bază pentru Tadelakt. Pentru a aplica Tadelakt-ul, pe lângă componentele sus amintite mai aveți nevoie de săpun pe bază de ulei de măsline, eventual ceară și bineînțeles scule : bormasina cu mixer, gletiera (sau mai multe) “venețiana”, șpaclu, pensule, un cântar electronic (cantitățile amestecate sunt importante) și o piatră de compactare. Ultima, ar trebui să fie suficient de dură și incolora, încât prin contactul cu tencuiala să nu se polizeze, să nu lase urme. Asa cum am spus, baza Tadelakt-ului ar trebui să fie o tencuială de var hidraulic. Acesta nu depășește o grosime de 2-3 mm. În locul cuvintelor, vă invit să accesați următoarele două link-uri care, sunt de fapt două filmulețe unde este explicat amănunțit cum se prepară și aplică Tadelakt-ul :
Aplicare Tadelakt (partea 1) / Aplicare Tadelakt (partea 2) :
Am găsit din întâmplare un filmuleț despre un produs cu nume asemănător pe canalul celor de la Leroy Merlin dar, sincer, cunoscând materialul original, mi sa pare cât se poate de dubios.
Secretul aplicării constă în modul de compactare și timpul optim de uscare al fiecărui strat în parte. Impermeabilitatea materialului se obține prin compactarea celor două straturi de Tadelakt (max 3-4 mm în total) și apoi, compactarea săpunului pe bază de ulei de măsline în (sau cu) Tadelakt. Ceara nu este nepărat nevoie pentru impermeabilitate însă, se poate obține un luciu suplimentar.
Concluzii, sfaturi
Din punctul meu de vedere, Tadelaktul poate fi una dintre cele mai frumoase, elegante soluții pentru a avea o finisare impermeabilă în baia sau chiar bucătăria noastră. Fiind naturală, o găsim mai des în casele ecologice. La atingere da, pare vie. Este netedă, strălucitoare. Culorile (fiind naturali) diferă față de finisările obișnuite. Unii spun că este o soluție scumpă dar, pe vremuri am montat plăci ceramice mai scumpe per metru pătrat decât Tadelakt. Ceea ce poate fi scump într-adevăr este mâna de lucru. Colac peste pupăză nici nu prea găsești persoane care să-l aplice. Până la urmă, aplicarea și rezultatul final tine mai mult de domeniul artei decât al construcțiilor sau finisărilor interiore. Personal, încurajez pe oricine să încerce, să învețe să-și aplice singuri. Cred că merită să trăiți această experiență.
Într-adevăr, este un material pretențios și dacă se deteriorează, este destul de greu de reparat în așa fel încât să nu rămână urme. Din acest motiv recomand să exersați puțin alături de cineva cu experiență. Sincer, eu am învățat urmărind filmulețele de mai sus, chiar dacă am fost la un curs de initiere la fabrica din Germania care o produce. Din punctul meu de vedere, Tadelakt-ul dă extraordinar de bine în combinație cu alte materiale : tencuială de var (eventual decorativ), piatră de râu,etc. Acolo unde am aplicat în toată încăperea (baie), pentru mine era prea oriental. Poate nici culorile nu au fost bine alese. A dat bine pe rafturile unui magazin de haine elegante din centrul Bucureștiului. Eu îmi doresc o saună finisată cu Tadelakt). Dacă mă întrebați de durabilitate, am văzut Tadelakt aplicat cu 11 ani în urmă.
Trăind cu speranța că informațiile au fost utile și staisfăcătoare, închid acest articol cu o selecție de imagini de pe net, cu Tadelakt. Toată stima de la Coliba Verde, János!