Skip to content
Home » Blog » Geamul termopan – da ori ba?

Geamul termopan – da ori ba?

Temeri legate de geamurile termopan

Cea mai mare temere al oamenilor, legat de geamurile termopan, este faptul că instalarea acestora ar provoca mucegai și un aer mai greu respirabil. Este o temere falsă, deoarece mucegaiul din casă (care apare după montarea geamurilor termopan) și lipsa aerului curat, apare datorită materialelor de construcții moderne, care conțin multe elemente sintetice care nu lasă peretele „să respire” (obstrucționeează difuzia vaporilor, al umidității). La toate astea se adaugă și finisarea incorectă al glafurilor, al spațiului de lângă geamuri, unde în mod normal ar fi nevoie de termoizolație și nu de o mascare, cum se face în majoritatea cazurilor.

Geamul Termopan în Casele Tradiționale sau ecologice (naturale)

Când vine vorba de îmbunătățirea casei tradiționale, integrarea geamurilor termopan poate fi o alegere excelentă, aducând beneficii multiple, fără a afecta în mod necesar estetica caracteristică. Important este că acum putem combina elementele tradiționale cu cele moderne, cu condiția să știm modul în care să facem acest lucru. În România sunt multe firme producătoare de geamuri termopan (tâmplărie de lemn) care pot imita foarte bine forma geamurilor vechi.

În ceea ce privește casele ecologice moderne, construite recent (mai ales cu un design „organic”), deseori se montează în perete geamurile termopan (duble sau triple), fără tâmplărie, apoi cu ajutorul tencuielilor, se obține forma dorită a geamului. Bineinteles, acest lucru este valabil doar la geamurile care nu au nevoie să se deschidă.

„Hobbitowa” -casa „hobbit” din Polonia. Geamurile sunt geamuri termopan, fără tâmplărie, iar forma acestuia se obține din tencuială. Apelați la sepecialiști sau întrebați pe cineva cu experiență cum se realizează. În principiu este ușor…

Conservarea Aspectului Tradițional

Unul dintre cele mai mari avantaje ale geamurilor termopan este că acestea pot fi personalizate pentru a se potrivi cu stilul unei case tradiționale sau unei case naturale, fie chiar și mai „hippie”. Cadrele pot fi realizate din diverse materiale, inclusiv lemn, care se potrivesc cu estetica rustică sau clasică. Forma și dimensiunea geamurilor pot fi, de asemenea, adaptate pentru a respecta arhitectura originală, arhitectura organică.

Izolație Termică și Economică

Integrarea geamurilor termopan într-o casă tradițională sau naturală poate avea un impact semnificativ asupra eficienței energetice. Aceste geamuri sunt proiectate să rețină căldura în interiorul locuinței pe timp de iarnă și să mențină răcoarea pe timp de vară. Aceasta nu doar că sporește confortul locatarilor, dar poate reduce și costurile de încălzire și răcire.

Considerații de Instalare

Pentru a menține armonia estetică a unei case tradiționale, este crucial să se lucreze cu profesioniști care au experiență în integrarea tehnologiilor moderne în structuri istorice. Ei pot oferi soluții pentru a se asigura că geamurile termopan se încadrează în mod corespunzător în designul tradițional sau organic al casei.

În concluzie, geamurile termopan prezintă o multitudine de avantaje pentru casele tradiționale și naturale, de la îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea zgomotului exterior la o întreținere redusă. Cu toate acestea, orice renovare ar trebui să fie efectuată cu grijă pentru a păstra caracterul și istoria locuinței. Prin echilibrarea confortului modern cu respectul pentru tradiție, proprietarii pot beneficia la maximum de locuințele lor.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger