Podelele din pamant sunt o extensie naturală a pereţilor de lut.
Ce este o podea de lut
Podelele din pământ turnat sau din pământ compresat oferă o ambianţă caldă şi o suprafaţă elastică, ce poate fi lustruită până la luciu. Uşurinţa lucrului şi frumuseţea finisării fac din ele ceva natural pentru cineva care construieşte pentru prima dată.
Când vorbim despre podele în termeni de construcţie, ne gândim de obicei la o placă de beton turnat, scânduri de lemn sau la o duşumea peste grinzi de lemn. Totuşi, odată ce aţi lucrat cu o podea din lut natural, nu vă veţi mai întoarce la acestea. O construcţie de pământ poate avea orice sistem de podele, dar noi ne vom concentra pe podelele de pământ.
Podelele de pământ, fie din chirpici turnat, pământ compresat, sau mortar din piatră cu pământ, sunt toate construite în straturi, începând cu întreruperea capilarităţii, urmată de un strat de izolaţie şi terminând cu o suprafaţă de finisare. Există modalităţi infinite de finisare a unei podele din chirpici turnat. Ceea ce vom prezenta în următoarele pagini este doar o variantă. Să începem de la bază şi să lucrăm fiecare strat
Sub podea : ruperea capilarităţii
Exact cum pereţii şi acoperişul protejează interiorul unei clădiri şi locuitorii săi de intemperiile vremii, tot aşa o podea protejează clădirea şi ocupanţii ei de neplăcerile cauzate de pământul expus. Una dintre cele mai mari distrugeri la care este supusă o podea de pământ este umezeala care se ridică în ea. Această mişcare a apei în sus, printr-o suprafaţă poroasă, se numeşte acţiune capilară.
Pentru a o evita, o întrerupere de capilaritate este instalată între pământ şi podeaua finalizată. Pietrişul este cea mai simplă şi totuşi cea mai eficientă rupere a capilarităţii. Greblaţi şi tasaţi podeaua excavată cât mai nivelat posibil. Noi folosim maiurile de mână, dar un spaţiu mare poate fi bătut mai repede cu un compactor electric, cum sunt cele folosite pentru trotuare. Deşi nu este obligatoriu să îl faceţi neted, este mai uşor să faceţi următoarele straturi nivelate dacă începeţi astfel. Apoi împrăştiem pietriş spălat de 2 centimetri, la cel puţin 10 cm adâncime.
Spaţiile cu goluri mari, cum sunt spaţiile de aer din pietriş, previn migrarea în sus a apei. În schimb, forţa gravitaţională îşi spune cuvântul, împiedicând apa să urce. Pietrişul reprezintă mijlocul de precauţie pe care ni-l luăm pentru a evita infiltrarea umezelii din pământ
Acesta ete un extras din cartea lui Hunter Kiffmeyer, tradusă de cei de la TEI. DESCARCĂ TOATĂ CARTEA, GRATUIT, AICI!
Stratul de mijloc: Zona de confort
Pentru o podea de pământ neizolată, am putea să trecem la turnarea de chirpici deasupra pietrişului. Ţineţi minte că pământul sub nivelul de îngheţ menţine o temperatură relativ constantă de 11-14°C. Acest lucru poate crea o podea confortabilă pentru lunile calde de vară, dar în lunile cu vreme mai rece se poate transforma într-o podea rece şi neconfortabilă.
Din acest motiv, este în avantajul nostru să izolăm împotriva acestei răciri care vine prin podea. Pentru o podea cu izolaţie mai simplă, amestecăm o cantitate mai mare de paie în lutul pentru chirpici. Pentru a împiedica penetrarea prea adâncă a chirpiciului în baza de pietriş, împrăştiem mai întâi un strat de paie de 5 cm, uscate şi curate.
În general, un amestec ce conţine 25 până la 35 de procente de pământ argilos şi 65 până la 75 procente de pământ nisipos, cum este rebutul de nisip sau amestecul pentru baza drumurilor, se combină cu o cantitate de paie, pe măsură ce amestecul se aşază şi este încă aspru, dar nu uscat. Aceasta este deseori o ocazie pentru o petrecere de amestecat lutul, cu multă murdărie şi ţopăială. Acest strat de bază bogat în paie trebuie să ajungă la o grosime de 10-15 cm, în funcţie de rezistenţa pe care o aveţi. Turnaţi o şapă din acest strat sau nivelaţi pe cât posibil cu mistria. O modalitate care ajută la menţinerea unei suprafeţe nivelate este folosirea unor corzi sau împărţirea podelei în secţiuni cu plăci care să delimiteze înălţimea turnării. Lăsaţi suprafaţa texturată pentru a furniza aderenţă următorului strat.
Deşi pare evident, trebuie amintit să lucraţi spre o uşă, mai bine decât să vă blocaţi lângă un perete, fără altă cale de trecere în afară de podeaua la care aţi lucrat atât să o nivelaţi. Această turnare înaltă cu multe paie se va usca în câteva zile, pe vreme caldă şi uscată, şi în mai mult timp într-un climat mai umed. Pe vreme ploioasă sau rece poate dura câteva săptămâni. Noi folosim o betonieră pentru toate tencuielile cu pământ, amestecurile de cob şi materiale turnate pentru podea. Betonierele sunt mai ieftine şi mai uşor de manevrat decât amestecătoarele de mortar. De asemenea, o betonieră poate procesa şi un material grosier, cum este pietrişul sau cum sunt paiele mai lungi.
De îndată ce baza de paie/lut s-a uscat, trebuie să sune a gol atunci când ciocăniţi în ea. Dacă nu sună a gol, este posibil să nu se fi uscat complet sau raportul dintre pământ şi paie să nu fie cel bun. Un sunet de gol indică multe spaţii de aer, ceea ce înseamnă un succes în ce priveşte izolaţia. Este obligatoriu ca stratul de izolaţie să fie complet uscat înainte de a continua cu finisarea. Uscarea completă oferă timp pentru orice contractare ce poate apărea. Pot apărea fisuri în procesul de uscare, dar următorul strat le va umple, iar fisurile mici oferă aderenţă pentru stratul final. Dacă stratul izolator nu se usucă înainte de aplicarea stratului final, pot apărea fisuri care ajung la şi apoi în stratul final. Deci lăsaţi-l să se usuce complet, pentru a nu avea parte de neplăceri sau de lucru suplimentar.
Stratul final — stratul estetic
După uscarea completă a stratului izolator, se poate turna un strat de finisare. Acest strat este un amestec de pământ cernut, cu aproximativ 25 procente sol argilos şi 75 procente sol nisipos trecut printr-o sită de 0,625 cm. Se pot adăuga paie tăiate dacă se doreşte, dar paiele să nu depăşească 4 cm în lungime. Acest amestec este bun atunci când are o fermitate moderată dar este încă uşor de întins.
Ajustaţi amestecul experimentând cu cantităţile, până ce porţiunile de testare se usucă fără fisuri. Întindeţi acest strat la o grosime de 2-2,5 cm. Înainte de aplicarea fiecărui strat de chirpici, umeziţi sub-stratul cu apă. Permiteţi să se absoarbă, iar apoi puteţi aplica următorul strat. Umezeala ajută la reactivarea lutului, pentru a conferi o bună legătură între cele două straturi. Micile fisuri care apar pot fi umplute cu un amestec mai fin de pământ de grosime 0,15-0,3 cm. Dimensiunea nisipului dictează grosimea finisajului.
Puteţi continua la nesfârşit aplicând straturi mai fine. Puteţi omite paiele în acest strat final sau puteţi adăuga câteva mâini de paie tăiate fin la 0,5 cm. Aceasta ţine doar de preferinţa personală; doar de modul în care voi doriţi să apară stratul final. Se poate adăuga pigment în acest strat, pentru a crea o culoare sau un model distincte.