Skip to content
Home » Cărămida țigănească

Cărămida țigănească

Cărămida tiganeasca sau Cărămida clasică

Cărămida clasică este realizată din argilă arsă sau ceramică și este folosită în construcții cu diverse tipuri de mortar. Cărămida din argilă arsă are o mare rezistență la compresiune. Acest tip de cărămidă este atestată și verificată în timp, de mii de ani. În cărămida modernă se folosesc, pe lângă argilă, și ingredienți suplimentari, precum porțelanul sau samota. Cărămida poate fi compactă (plină) sau poroasă la nivel exterior, în ambele variante oferind o foarte mare rezistență. Cele două variante diferă în funcție de tipul de pereți (grosime, localizare). De exemplu, cărămida plină poate fi folosită în zidării protejate pe ambele părți, cu tencuială, pentru elemente structurale și nestructurale, pentru stâlpi și coșuri de fum.

Proprietăți : 

Presiune, umiditate 

Cărămida este utilizată în domeniul construcțiilor deoarece acest material este rezistent la presiune și umiditate.

Temperatură

În cazul termoblocurilor (cărămida mai eficientă), se folosesc proprietățile termoizolante ale aerului. Astfel, o cărămidă performantă asigură termoizolație. De exemplu, cărămida care posedă un volum mare de goluri verticale are un grad mai înalt de izolație termică.

Izolație fonică

În funcție de tipul construcției, se folosește o cărămidă de o anumită grosime. Unul dintre avantaje constă în faptul că acest material, la grosimea corectă, oferă izolație fonică.

Rezistență generală

Prin folosirea cărămidei, se întărește structura de rezistență a clădirii. Pentru o casă realizată din cărămidă, se poate face mai ușor o asigurare, deoarece este considerată mai puțin supusă riscurilor decât o casă făcută din alte materiale. Această rezistență a cărămidei o face să nu se schimbe în timp, păstrându-și structura compactă și stabilitatea. Materialul nu îmbătrânește și nu se degradează ușor.

Caracter ecologic

Cărămida realizată numai din argilă și nisipuri argiloase este un produs natural, ecologic 100%.

Știați că…?

 •  Zidurile Ierihonului, cel mai vechi oraș din lume (în 7500 î. Hr) și ale Marelui Zid Chinezesc(700 î.Hr.) sunt ambele construite din cărămidă? Fără îndoială, cărămida și-a demonstrat rezistența în aceste cazuri.
 • Un perete din cărămidă garantează o atmosferă interioară sănătoasă, creând o microventilație naturală a camerelor?
 • Umiditatea aerului este bine controlată de cărămizi, deci mucegaiul apare mai greu. De aceea, beciurile se construiesc din cărămida, și nu din ciment.
 • Funcționează și ca bun izolant termic și fonic? Acestea au nenumărați pori, care sunt plini cu aer și, astfel, funcționează ca izolanți termici.
 • Modalitatea de formare a cărămizii ceramice reprezintă un amestec de argilă și rumeguș fin care se toarnă în forma dorită, se usucă și apoi se arde la 1000C. Rumegușul arde complet, iar în locul lui se formează golurile de aer izolatoare.
 • Este un material sută la sută natural, deci ecologic?
 • Una dintre calitățile sale importante este capacitatea de a „participa“ la structura de rezistență a clădirii?
 • Un metru cub de cărămidă este mai greu decât unul de BCA? Specialiștii recomandă ca pereții exteriori din cărămidă să fie realizați cu grosimea de 37,5 cm, obținându-se astfel o clădire solidă, ferită de frig sau caniculă?
 • Studiile arată că în cazul vânzărilor, casele de cărămidă au prețuri mai mari decât casele decorate cu alte materiale? De asemenea, cărămida contribuie într-o anumită măsură și la scăderea costurilor utilităților și primelor de asigurare.
 • Niciun alt element de construcție nu oferă atâtea posibilități pentru realizarea unor efecte arhitecturale unice? Pot fi decorați pereții, încadrate ferestrele sau intrările, pot fi create arcade, se pot personaliza șemineele, aspectul fațadelor și gardurilor, aleile pot fi individualizate.
 • Decorul din cărămidă nu implică practic costuri de întreținere din partea proprietarilor?
 • Cărămida este rezistentă la umiditate, foc, insecte, dăunători și în același timp oferă și o izolație fonică și termică?
 • Culoarea cărămizii rezistă în timp, deci frumusețea casei se păstrează?
 • Una dintre cele mai celebre și indrăgite povești pentru copii este „Cei trei purceluși”- de Van Gool în care fiecare purceluș trebuia să construiască o casă rezistentă pentru a se apăra de lup? Singura casă care a rezistat testelor a fost cea realizată din cărămidă.
 • Zidăria din blocuri ceramice se poate folosi chiar și în zonele cu un grad seismic ridicat? Blocurile din zidărie ceramică au puternice proprietăți mecanice, lucru care asigură o rezistență foarte mare la cutremure.
 • Bucățile de cărămidă sunt utilizate pentru construirea pavajelor? În SUA, pavajul din cărămidă a fost găsit incapabil să reziste la trafic intens, dar este folosit ca o suprafață decorativă în zonele pietonale. De exemplu, la începutul anilor 1900, cele mai multe străzi din orașul Grand Rapids (Michigan), au fost pavate cu cărămidă. Astăzi, au mai ramas doar 0.5% din străzile pavate cu ajutorul cărămizii.
 • În Marea Britanie cărămida a fost utilizată în construcții de secole? Până de curând, aproape toate casele au fost construite aproape în întregime din cărămizi. Deși multe case în Marea Britanie sunt acum construite folosind un amestec de blocuri de beton și alte materiale, multe case sunt îmbrăcate cu un strat de cărămizi pe exterior pentru a păstra aspectul estetic.
 • În Marea Britanie, alăturarea “universitățile din cărămidă roșie” (red brick university) reprezintă un nume generic pentru un lanț de șase universități construite complet din cărămidă roșie în epoca Victoriană în cele mai faimoase orașe cu specific industrial.
 • Înainte de punerea în operă a blocurilor de zidărie acestea trebuiesc udate?
 • Zidirea blocurilor se începe de la colț, acestea așezându-se pe patul de mortar nivelat în prealabil la cotele dorite?
 • Armătura din stâlpișori se va monta înainte de executarea zidăriei? Pe măsura executării zidăriei, în rosturile orizontale ale acesteia se așeaza barele orizontale de legătură (în cazul zidăriei simple), respectiv barele de legătură cu stâlpișorii.
RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger