Skip to content
Home » Podele naturale

Podele naturale

În majoritatea caselor, pardoselile sunt cel mai adesea făcute din lemn – scânduri din lemn așezate peste o dușumea oarbă, făcută pe grinzi de lemn, uneori pe traverse de lemn. Suprafața medie de 200 de metri pătrați ai unei case noi consumă o grămadă de copaci, aproape 26d mc sau suprafața unui pătrat cu latura 50 de metri cu o grosime de 1 centimetru. Cea mai mare parte a acestui lemn va fi ascunsă vederii până în ziua demolării. Frumusețea și înțelepciunea exprimate de nodurile și fibra lui nu vor fi niciodată cunoscute. Poate peste 50 de ani, un șofer de buldozer va vedea pentru o clipă traversele și stratul de sub pardoseală în timp ce adună întreaga casă într-un morman de resturi. Ce risipă!

Cum ar trebui să fie o pardoseală ideală?

O pardoseală bună trebuie să asigure o trecere lină – nu vrei să te împiedici la margini, denivelări, trepte de 3 degete, sau trepte care sunt de fapt mici rampe. Ar trebui să fie ușor de curățat și de întreținut, să nu fie plină de praf, lipicioasă sau poroasă. În cele mai multe locuri din casă, pardoseala ar trebui să fie o invitație să te așezi, să te joci cu copii, să faci yoga sau să tragi un pui de somn. Pentru picioarele goale ar trebui să fie călduroasă iarna și răcoroasă vara. Ar rebui să fie solidă și silențioasă când pășești pe ea. Pardoselile, în special cele pe care este un covor, reprezintă cea mai întâlnită cauză a alergiilor – praf, bacterii, mucegai, polen– și eliberarea lentă a gazelor toxice. O pardoseală sănătoasă trebuie să poată fie spălată, cu covoare care pot fi scoase periodic și scuturate. Și desigur, ar trebui să fie plăcută la atingere, să arate bine, să sune bine și să aibă un miros plăcut.

NOTĂ : Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați. Puteți descărca AICI

De ce să-ți faci o pardoseală din pământ

– podele naturale, ecologice, pardoseală din pământ….sună ca și cum ar fi murdară,mizerabilă! Dar nu vorbim despre pardoseli din pământ aici. O podea bine făcută cu chirpici atrage aprecierea, chiar neîncrederea vizitatorilor: „Glumești, asta este pardoseală din pământ?“ Rezistă la pete și la zgârieturi, este mai ușor de păstrat curată, aproape că nu are nevoie de întreținere pentru tot restul vieții și este frumoasă în fiecare zi. O simți confortabilă, solidă și stabilă, silențioasă la pășit, îndeajuns de dreaptă pentru a putea juca cu bilele pe ea și o amintire a culorilor argilei pe care le-ai pus în pardoseală.

Foarte repede, expresia „podea de pământ“ va dispărea din vocabular. Construind cu lut, alegi să construiești și o casă solară pasivă; clădirile masive și stocarea luminii solare merg mână în mână. În zonele în care este necesară încălzirea pe timp de iarnă, o masă cât mai mare ar trebui să fie situată într-un loc în care poate absorbi energie solară pe care apoi să o radieze înapoi, mai târziu. În locurile cu climă foarte caldă, masa ar trebui să fie în locurile reci, umbrite. În ambele situații, pardoseala reprezintă un loc ideal pentru stocarea masei termice.

Poți pune oricâtă masă vrei în pardoseală, făcând-o cât vrei de groasă, fără a pierde din suprafața utilă. Adesea, pardoseala primește cea mai mare cantitate a razelor solare, în comparație cu orice alt obiect din clădire. Și, deoarece picioarele sunt foarte sensibile la temperatură, e mai confortabil să ai pardoseala caldă decât să ai pereții calzi.

Poți de asemenea construi un sistem de încălzire prin pardoseală, care poate folosi căldura apei calde provenind de la un panou solar, boiler sau sobă (sistem hidronic).  Poți face pardoseala din beton, pământ, dale de piatră, cărămizi sau gresie. Fiecare dintre aceste materiale are avantajele și dezavantajele lui. În construcțiile convenționale, este obișnuit să vezi neacoperită pardoseala de beton la subsol și în dependințe,iar cele mai multe pardoseli din cărămidă, gresie sau dale de piatră (și chiar multe pardoseli de lemn) au plăci de beton dedesubt. Dacă vrei să eviți costurile, toxicitatea și rigiditatea betonului, sau dacă efectele secundare asupra sănătății si asupra mediului înconjurător te fac să te stai pe gânduri, există și alternative.

Alternative

 În zonele cu trafic intens sau cu cantități mari de apă, cum ar fi antreul, baia sau atelierul, s-ar putea să vrei o pardoseală mai rezistentă decât cea pe care o poți face din pământ. Cărămizi, gresie, bucăți de lemn, dale de piatră, blocuri de sticlă – toate pot fi folosite pe pardoseala de pământ separat sau împreună. Toate au nevoie de o bază solidă.  Acestea pot fi așezate pe nisip pur, mortar de var, mortar de pământ sau mortar de ciment. Gresia mai subțire de 4 mm se prinde mai bine cu mortar de ciment cu nisip și pastă de ciment. 

Toate au caracteristici termice asemănătoare, mai puțin lemnul care stochează mai puțină căldură și care este dificil de încălzit, dar și cărămizile de sticlă care sunt goale și deci nu transmit bine căldura. Cărămizile, gresia și dalele de piatră pot fi uneri găsite din demolări gratis sau foarte ieftin. În zonele deluroase, pietrele plate pot fi uneori găsite în carierele vechi, pe malul râurilor și în zonele în care drumul taie un deal. Căutarea în albiile râurilor nu este recomandată, deoarece poate afecta ecologia cursului de apă. Pardoselile din lemn pot fi făcute din bucăți drepte de cherestea.

Bucățile pe care le ai ar trebui să fie destul de mari pentru a merita – o pardoseală de 45 mp va avea nevoie de 1600 bucățide 15 x 15 cm. O altă variantă ar fi tăierea unor felii din copaci căzuți, tăind cu atenție felii rotunde de 10 – 15 cm grosime, de preferat dintr-un lemn de esență tare care a murit pe picioarele lui. Folosind două dimenisuni diferite, golurile dintre plăci sunt mai mici și fiecare bucată poate fi potrivită astfel încât să se monteze fix. Altă variantă ar fi să se folosească resturile de la scânduri, care uneori pot fi găsite la preț de lemn de foc la fabrica de cherestea. Asigură-te ca lemnul este uscat în profunzime.

Izolatia de sub podea

Izolarea în clădirile solare pasive este în general mai eficientă în jurul perimetrului clădirii, în interiorul șanțului fundației, decât sub pardoseala propriu-zisă, cu excepția clădirilor micuțe din zonele extrem de friguroase unde ar fi mai bine să fie folosite ambele.Dacă alegi să izolezi dedesuptul podelei, pune această izolație deasupra pietrișului. Plăcile de spumă izolatoare sunt mai degrabă spongioase și fac dificilă realizarea unei pardoseli rigide….unele sunt toxice. O alternativă ar fi un strat de 10-20 cm de vermiculit sau perlit, sau de exemplu sticla expandată..

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger