Skip to content
Home » Finisarea podelelor din casele ecologice

Finisarea podelelor din casele ecologice

 Despre pardoseli în general

O pardoseală bună trebuie să asigure o trecere lină – nu vrei să te împiedici la margini, denivelări, trepte de 3 degete, sau trepte care sunt de fapt mici rampe. Ar trebui să fie ușor de curățat și de întreținut, să nu fie plină de praf, lipicioasă sau poroasă.

În cele mai multe locuri din casă, pardoseala ar trebui să fie o invitație să te așezi, să te joci cu copii, să faci yoga sau să tragi un pui de somn. Pentru picioarele goale ar trebui să fie călduroasă iarna și răcoroasă vara. Ar trebui să fie solidă și silențioasă când pășești pe ea.

Pardoselile, în special cele pe care este un covor, reprezintă cea mai întâlnită cauză a alergiilor – praf, bacterii, mucegai, polen– și eliberarea lentă a gazelor toxice. O pardoseală sănătoasă trebuie să poată fie spălată, cu covoare care pot fi scoase periodic și scuturate. Și desigur, ar trebui să fie plăcută la atingere, să arate bine, să sune bine și să aibă un miros plăcut

Iată cum finisăm o pardoseală turnată din pământ

Notă : această tehnică poate fi aplicată și pentru podelele din lemn sau cele mixte cum ar fi podeaua din felii de lemn, doar că în aceste cazuri e nevoie de maximum 3 straturi de ulei de in 

Când pardoseala este uscată în totalitate, este timpul să aplici uleiul și ceara care vor face pardoseala rezistentă și impermeabilă. Până atunci, evită să mergi pe ea. Cu cât vei aplica mai multe straturi de ulei, cu atât mai tare va deveni pardoseala. Anita Rodrigues, constructor din New Mexico, aplică șapte straturi de ulei pe pardoseala construită și o garantează toată viața. Ea spune că poți merge pe ea cu tocuri cui sau crampoane și poți merge cu bicicleta sau să te joci cu mingea, dar nu oferă garanție pentru tăierea lemnelor cu toporul pe pardoseală.

 Cu o cârpă, o pensulă, un trafalet sau cu un burete moale, aplică cel puțin patru straturi de ulei de in fiert, nu crud. (În unele țări, cum ar fi Mexic, pardoselile de pământ sunt întărite cu ulei de motor vechi. În timp ce asta ar putea fi în regulă pentru un spațiu ventilat, cum ar fi un garaj deschis, ar putea emana gaze toxice și nu o recomandăm.) Aplică fiecare strat până începe să băltească, apoi curăță tot ce este în plus. Primul strat ar trebui să fie cât se poate de gros.

 Așteaptă să se usuce înainte de a aplica stratul următor. Al doilea strat ar trebui diluat cu 25%  terebentină, diluant citric, alcool sau spirt mineral. Al treilea ar trebui să fie 50/50 ulei și diluant, iar al patrulea 25% ulei și 75% diluant. Scopul este de a îmbunătăți infiltrarea, astfel încât să nu ajungi cu un strat tare, de grosimea cojii de ou care se poate sparge, dacă dedesubt este pământ moale.

Pe măsură ce fiecare strat de ulei este aplicat, acesta astupă porii deschiși în pământ pe care i-a lăsat apa atunci când s-a evaporat, făcând ca suprafața să fie mai tare pentru următorul strat. Încălzirea prealabilă a uleiului sau a pardoselii face ca uleiul să pătrundă mai bine. Atunci când ultimul strat de ulei se usucă, iar asta ar putea dura zile, vei obține o pardoseală tare, rezistentă și impermeabilă.

    Toarnă puțină apă pe ea și încearcă să freci cu degetele – vei vedea că apa rămâne curată, dar se scurge încet în pardoseală. Pardoseala este acum gata, trainică și atrăgătoare, dar dacă vrei să o speli cu un mop ud sau să poți vărsa lichide colorate fără să se murdărească, va trebui să o ceruiești. Fă o pastă prin topirea a o parte de ceară de albine și două părți ulei de in.

Nu este nevoie de multă ceară pentru acoperirea unei suprafețe mari, deci la început fă doar o cantintate mică. Atâta timp cât pasta este călduță încă, întinde-o pe pardoseală cu o cârpă care nu lasă scame. După ce s-a uscat, vei putea turna apă pe jos, iar aceasta se va împrăștia ca prin magie. Ceara se va uza în timp, deci s-ar putea să vrei să o reaplici, poate la câteva luni sau în fiecare an.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger