Skip to content
Home » Cum să faci o podea din rondele de lemn

Cum să faci o podea din rondele de lemn

De câte ori ne apucăm de o renovare sau chiar și atunci când construim o casă nouă ne străduim să aducem elemente de design unice, noi, care să uimească pe cei care vin în vizită.

Producătorii de parchet laminat sau de plăci ceramice ne bombardază cu modele din ce în ce mai interesante, chiar atrăgătoare. Problema este că, cu cât aceste modele sunt mai sofisticate, mai atrăgătoare cu atât mai mult crește prețul acestora. Însă, întrebarea este dacă aceste soluții nu ne afectează sănătatea sau dacă nu cumva renunțăm la confortul nostru în favoarea mândriei de a avea ceva ce alții nu au. Dar ce ar fi să le ai pe toate astea? Ce ar fi dacă cei care ar veni la tine în vizită vor fi invidioși pe pardoseala ta, ce ar fi dacă acesta (materialele folosite) nu ar afecta sănătatea celor care folosesc această pardoseală, ce ar fi dacă ar fi și eficient, ar fi confortabil?

Poți face și tu : podeaua din felii de lemn (cordwood)

Datorită nenumăratelor solicitări sosite pe adresa noastra de e-mail, noi știm că o podea construită din felii de lemn, poate fi răspunsul la întrebările de mai sus. Așadar, în cele ce urmează, venim în ajutorul celor care doresc detalii de construire a unei podele din felii de lemn, a celor care vreau să-și uimească vecinii, a celor care vor să-și aducă în casă o doză din culorile și aromele naturii.

Avantajele unei podele din felii de lemn
  • Podeaua din felii de lemn se realizează numai din materiale naturale, care nu au efecte negative asupra sănătății
  • Datorită faptului că se realizează din resurse naturale, acesta poate fi și foarte ieftin
  • Contrar părerii celor sceptici, o astfel de podea este mult mai durabilă decât se crede
  • O estetică excepțională, plăcută la atingere
  • Ușor de realizat, fără a avea nevoie de angajarea vreunui specialist

Dezavantaje

  • Din păcate acest tip de podea necesită destul de mult lemn de bună calitate, astfel că recomandăm doar pe suprafețe mici pentru a proteja pădurile
  • Necesită o întreținere frecventă (din 2 în 2 ani)

 Înainte de a vă apuca de construirea unei astfel de podele este foarte important să citiți câteva informații despre podelele din casele naturale, podele care nu numai că sunt ieftine și sănătoase dar sunt și foarte eficiente, deoarece acestea formează o masă termică și sunt realizate în așa fel încât să înmagazioneze căldura radiată de razele soarelui sau de orice altă sursă de energie.

Materiale necesare
  • bucăți de bușteni de cca 10-12 cm lungime (diametrul poate diferi de fantezia fiecăruia)
  • rumeguș, var, argilă, ulei de in, ceară de albine, apă

Notă : este foarte important ca buștenii să fie foarte, foarte bine uscați (ca să numai lucreze, să nu crape)

Procesul de realizare a unei astfel de podele este relativ simplă și foarte asemănătoare cu pavările exterioare din dale de beton sau alte materiale. Aveți nevoie de o bază solidă, bine bătătorită, peste care se aează un strat de piatră de râu de aproximativ 6-10 cm pentru ruperea capilarității. Peste acest strat de pietriș, adăugați un strat de nisip de aproximativ 3-5 cm. Tasați nisipul. Cu ajutorul unui ciocan de cauciuc fixați feliișle de lemn (lat-subțire, după fantezia dumneavoastră) în nisip. Bătătoriți feliile de lemn în nisip cât de mult puteți, însă cu ajutorul unei nivele să fiți atenți cât mai mult posibil, partea superioară a feliilor de lemn să fie la același nivel. În mod normal, de la nisip și până la partea de sus a rondelelor ar trebui să fie o distanță (adâncime) de aproximativ 4-7 cm. Feliile de lemn odată montați, urmează rostuirea spațiilor dintre acestea, spații care ar trebui să aibă aproximativ 1- 1,5 cm grosime. Unii aleg să monteze aceste rondele pe suprafețe stabile (de exemplu șapă de beton) folosind diferite tipuri de adeziv. Chiar daca această variantă pare mai rapidă si mai simplă, recomandăm prima soluție, fără adezivi și fără ciment.

Amestecul pentru umplerea rosturilor

Pentru o suprafață de aproximativ 5 mp, se pregătește aproximativ 100 ml de ulei de in și se adaugă într-o găleată de 15 l alături de aproximativ 1 kg de var, 5 kg de rumeguș, 2 kg de argilă și apă cât ia pentru ca rezultatul final să fie o pastă, o masă asemănătoare cu plastelina. Se  poate adăuga și praf de marmură, sau cioburi de sticlă care, împreună cu uleiul de in, ajută la impermeabilitate, dar după cum veți vedea mai jos, finisările acestor suprafețe oferă o impermeabilitate suficientă și sigură.

Amestecul rezultat se introduce în distanțele dintre felii si se preseaza cat se poate de bine fara sa rămâna goluri de aer. Se umple golurile până la nivelul superior. Este foarte important să fie foarte bine presat, bătătorit amestecul, pentru evitarea ulterioară a apariției crăpăturilor și a infiltrațiilor de apă. Partea fină a acestui amestec poate fi folosit deasemenea pentru umplerea crăpăturilor din feliile de lemn (dacă aveți). Odată ce ați trecut de această fază lăsați 1-2 zile să se usuce podeaua. Verificați dacă aveți crăpături și umpleți acestea dacă apar. După uscare completă (încă o zi sau două) șlefuiți foarte bine, uniform toată suprafața. Este chiar recomandat să efectuați o rașchetare. Închiriați o mașină de rașchetat și va ieși perfect. După această fază verificați atent din nou, foarte atent, dacă aveți crăpături. Dacă găsiți, umpleți golurile, șlefuiți manual și lăsați la uscat. În mod normal nu ar trebui să  mai fie după rașchetare, dar, mai ales dacă folosiți podeaua în baie, nu strică să fiți mai prevăzători.

După toate acestea urmează cea mai plăcută etapă, cea de finisare. Finisarea podelelor naturale se face în mare măsură, aproape fără excepție cu ulei de in și ceară de albine. Această etapă este descrisă mai pe larg într-un alt articol într-un articol dedicat finisării pardoselilor naturale!

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger