Skip to content
Home » Acoperișul verde

Acoperișul verde

Un acoperiș verde nu înseamnă un acoperiș de culoare verde cum ar putea crede unii dintre noi, ci este un acoperiș acoperit cu vegetație asemenea unei grădini.

Folosirea vegetației pe acoperișuri nu este o invenție modernă. Dacă în trecut acoperișurile verzi alcătuite din iarbă aveau ca scop izolarea acoperișului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltrațiilor, în prezent această opțiune reprezintă o alternativă pentru un mediu mai puțin poluant. La un astfel de acoperiș , cele mai importante lucruri sunt greutatea și hidroizolarea.

Avantajele acoperișurilor verzi

Izolare fonică! Un alt pericol al zonelor urbane este zgomotul! Am devenit atât de familiarizați cu ecoul constant al zgomotului din trafic încât abia dacă sesizăm dispariția acestuia odată ce părăsim spațiul urban și ne indreptăm către locuri mult mai liniștite, la munte sau la tară.

Radiațiile electromagnetice! Studiile efectuate de către profesorul german, Gernot Minke au demonstrat că acoperișurile verzi pot reduce efectele radiațiilor electromagnetice.

Particulele de praf, poluarea! Particulele de parf, incluzând particule de metale grele si alți factori poluanți care circulă in aer, pot fi reținute in substratul acoperișului verde în loc să plutească libere in aer și să ne perturbe respirația sau să polueze apa râurilor și lacurilor.

Energie economisită! Acoperișurile verzi pot economisi în multe feluri energia necesară unei clădiri. Climatizarea unei locuinte este mult mai usor de realizat atunci când aveți instalat un acoperiș verde. De exemplu, un acoperiș din bitum, negru poate ajunge foarte ușor în timpul verii până la 80 grade. Cu un strat de sol deasupra sa și plante care îi țin umbră, un acoperiș verde este protejat astfel încât temperatura sa nu depășește valorile temperaturii aerului inconjurător. Pe lângă acest efect, plantele ajută la evaporarea apei, creând un efect de răcire, dând senzația unui aer umed.

Izolare si protecție împotriva vântului! Pe timp de iarnă, stratul de pământ de deasupra membranei acoperișului oferă o izolare suplimentară. De exemplu, in zone precum Scandinavia casele sunt foarte bine izolate, dar în alte climate mai calde, un acoperiș verde, în special în varianta cu strat mai gros de sol si afânat, poate să se facă foarte ușor diferența dacă este nevoie sau nu de incălzirea acestei locuințe.

Din ce este alcatuit un acoperis verde?

Cele mai importante elemente al unui acoperiș verde sunt : hidroizolația, straturile de protecție ale hidroizolației și stratul de pământ fertil. Stratul de hidroizolație poate fi o folie de iaz, EPDM sau deseori și o folie de seră s-a dovedit a servi cu brio acest rol. Profesional s-au inventat straturi speciale de protecție ale hidroizolației, în special din pânze din fibră de sticlă, rezistente la presiune sau înțapătură. Un astfel de strat se așează sub hidroizolație (proteajează hidroizolația de așchiile scândurii care formează șarpanta, cuie, etc) și un alt strat de protecție se așează deasupra stratului de hidroizolție, pentru a o proteja de rădăcinile plantelor care pot străpunge hidroizolația. Deseori, un strat de carton ondulat (sau chiar și cartonul de ambalaj aruncat la supermarket-uri) dedesubt și o pânză de geotextil de calitate peste hidroizolație s-au dovedit foarte bune și rezistente. Opțional, sub stratul de pământ se poate pune un strat de membrană cramponată, cu găurile în sus, astfel reținând apa, oferă o viață mai lungă plantelor, pe timp de secetă.

Stratul de verdeata presupune existenta unui strat foarte subtire de sol sau altfel de suport pe care creste iarba. Greutatea acestui strat poate varia de la 50kg/mp pana la 200 – 500 kg/mp in functie de grosimea stratului de sol dar șoi de calitatea acestuia, cât de afânat este.

Plante pentru acoperis 

     Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. Atunci cand se inregistreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un interval foarte scurt de timp, ne confruntam cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar si asa, exista o oarecare intarziere a caderii precipitatiilor, astfel incat apa nu ajunge toata in sol in acelasi timp provocand inundatii. In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!

Stiati ca?
  • Un studiu efectuat de catre Institutul Mediului din Canada a descoperit ca in cazul acoperisurilor verzi se remarca o reducere a necesarului de racire a aerului dintr-o locuinta cu 26% si o reducere a pierderilor de caldura cu 26% pe timpul iernii.
  •  In Egipt, acoperisurile verzi sunt o adevarata sursa de sol pentru gradinile de legume si fructe. Desigur ca stratul de verdeata este cultivat pe palci din lemn sau scoarta.
  • 10% din acoperisurile Germaniei sunt verzi?
  • Cel mai mare acoperis verde il are Banca Santander dijn Madrid, Spania?
RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger