Skip to content
Home » Tencuieli naturale

Tencuieli naturale

Tencuielile și finisările naturale au capacitatea de a regla umiditatea și de a înmagaziona căldura. Totodată acestea permit respiratia peretilor, contrar gleturilor, vopselelor convenționale. O regulă generală în construcțiile naturale este că cine se aseamănă se adună. O tencuială pe bază de pământ este perfectă pentru o casă din baloți de paie. De asemenea, varul se folosește peste tot în lume pentru a obține o tencuială care respiră sau o vopsea care protejează și înfrumusețează pereții din baloți de paie sau din pământ.

Tencuielile interioare și stucurile pe bază de ciment sunt fatale pentru clădirile din baloți de paie sau de pământ.

Aproape întotdeauna, straturile groase de ciment crapă și se sfărâmă din cauza rigidității lor. Umezeala pătrunde prin aceste crăpături, deteriorează baloții de paie sau erodând structura de pământ de dedesubt. Straturile de ciment respiră mult mai greu și încetinesc uscarea materialeleor naturale de sub ele. Multe din clădirile vechi „restaurate” cu tencuială de ciment au trebuit să fie refăcute. Tot cimentul trebuie îndepărtat, daunele trebuie reparate iar clădirile, retencuite cu un material compatibil, permeabil la vaporii de apă.

Rostul  unei tencuieli naturale

Pe zidurile exterioare, tencuiala protejează pereții de eroziunea provocată de vânt, ploaie, soare și zăpadă. Tencuiala exterioară este necesară  pentru a înfrumuseța, finisa pereții dar și pentru a proteja zidurile (fie din baloți de paie, fie din pământ) de intemperii, de umezeala excesivă. Tencuiala dă un finisaj neted pereților zidurilor. Tencuiala protejează de îngheț. Tencuiala este un pretext pentru a organiza o șezătoare! Atunci când tencuiți, practic dezmierdați fiecare centimetru din căsuța cea nouă și frumoasă. La clădirile naturale, este foarte important să aveți o tencuială care respiră și se poate mișca. Tencuiala absoarbe și eliberează umezeala, permițând zidurilor să se usuce repede. Vaporii de apă trebuie să poată ieși din spațiile interioare și din materialele de construcție, unde ar putea provoca daune.

Cei care aleg să-și tencuiască pereții caselor cu tencuieli naturale, acum pot alege din două categorii mari : o categorie ar fii cea a tencuielilor naturale prefabricate, iar cealată categorie ar fi cele preparate local, din resursele aflate în imediata apropiere a terenului.

Marele avantaj al tencuielilor prefabricate este confortul care îți este oferit prin faptul că aceste tencuieli nu au nevoie de altă prelucrare decât adăugarea apei și aplicarea acestora pe pereți. În schimb există un mare inconvenient în ceea ce privește aceste materiale și anume prețul foarte piperat pentru majoritatea celor care aleg să-și construiască casă naturală. Totuși, calitatea acestora este indiscutabilă! Este bine de știut faptul că la unele tipuri de tencuieli prefabricate (mai ales cele decorative – cum ar fi Tadelaktul) este nevoie de persoane experimentate pentru a fi aplicate corect.

Avantajele tencuielilor preparate local sunt costurile reduse, posibilitatea de a experimenta și voia bună la activitățile de preparare și aplicare a acestora. Acestea pot fi de TENCUIELI PE BAZĂ DE VAR și/sau TENCUIELI DE LUT (pe bază de argilă). În ambele cazuri, varul sau argila au rol de liant. Ca agregat se folosește nisip (uneori chiar cu pietriș), iar ca armătură diferite materiale naturale cu fibră cum ar fi paiele, cânepa sau păr de capră, bălegar de cal, dar se poate folosi și plasă de fibră de sticlă. Pot fi considerate dezavantaje timpul pierdut pentru a experimenta amestecul perfect și faptul că necesită întreținere mai frecventă decât cele prefabricate.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger