Skip to content
Home » Case naturale – întrebări frecvente

Case naturale – întrebări frecvente

Un rezumat scurt și la obiect a tot ce înseamnă o casă naturală! Autorizații, rozătoar, echipe, costuri, rezistență, mărime…. Sperăm să vă fie de folos!

Să-ți construiești o casă naturală nu înseamnă să renunți la lux, confort sau să faci un pas înapoi, în trecut. O casă naturală înseamnă sănătate, bunăstare psihică, independență financiară, confort, independență, durabilitate. O casă naturală înseamnă protejarea naturii, protejarea vieții, a viitorului!

Este aproape greșit să alegi o astfel de casă doar pentru că „este mai ieftin”. Cel mai important lucru pentru care ar trebui să alegi o astfel de casă este sănătatea ta și a celor care o vor construi și o vor locui….dar și acelor care vor trece prin acel loc, după ce casa va deveni una cu pământul (dacă nu va mai fi locuită).   Astfel, construind o casă naturală, protejăm și mediul înconjurător.

Având în vedere că s-ar construi cu materiale și resurse naturale locale, casa naturală ar trebui să fie și ieftină, dar învățând din greșelile strămoșilor, luând partea bună a noilor tehnologii, noilor invenții, casa naturală ar trebui să fie și una foarte eficientă din punct de vedere termic!

Casa naturală ar trebui să ți-o construiești chiar TU! De ce? În primul rând pentru că se poate, pentru că poți!

Fiecare animal își face singur adăpost. Fie că e cuib, vizuină sau bârlog. Doar noi oamenii tindem să plătim pe cineva  pentru că „noi nu știm”, sau „nu avem timp”.

Ai reduce mult din cheltuieli și din stresul apărut atunci când apar în discuții costurile, echipa, contracte și Doamne ferește creditele!

Dacă totuși cauți astfel de ajutor, am pregătit pentru tine pagina SPECIALIȘTI unde vei găsi diferite persoane cu experiență în acest domeniu, care te pot ajuta.

„Casa Naturală” este o definiție care deosebește o construcție față de altele prin prisma faptului că se construiește din materiale și resurse naturale locale

Casa Naturală este de fapt o casă tradițională modernă, adaptată la nevoile și pretențiile noastre din ziua de azi.

Casa Naturală, chiar dacă este o casă tradițională, poate diferi față de cele din țara noastră, având în vedere că, acum avem posibilitatea de a explora, împrumuta soluții, tehnici și din tradițiile altor țări.

Casă din chirpici în județul Ilfov construit în 2012

O casă naturală este construită din materiale oferite de natură, aflate în proximitatea șantierului, o casă construită chiar de cei care o vor locui, de familia și prietenii acestora, eventual în clacă.

O casă naturală este una încărcată cu energiile pozitive ale celor care o vor construi și o vor locui.

Casa naturală nu ar trebui să fie obiectul unui contract între două părți. Construirea unei case naturale, ar trebui să fie o bucurie, o sărbătoare mare  și nu o sursă de stres, bătaie de cap și drumuri la bănci.

Casa naturală se contopește cu natura și mediul care o înconjoară.

Și nu în ultimul rând, o casă naturală este sau poate fi un stil de viață, în mijlocul naturii, în armonie cu natura. O viață sănătoasă și fericită chiar autosustenabilă.

O CASĂ NATURALĂ ESTE DE FAPT ACASĂ!

Costurile unei astfel de case este un subiect sensibil. Dar discutabil.

În era consumeristă în care trăim și cu propagandă agresivă pentru produse inutile, dezinformative,  nesănătoase, chiar în mâinile noastre (smartphone), este greu să îți imaginezi că poți să construiești o casă fără să mergi la cumpărături. Oarecum pe bună dreptate, deoarece pădurile, apele, pietrele nu mai sunt ale omului de rând. Aparțin statului și difriților investitori, etc…Multe materiale nu le mai avem la îndemână, chiar dacă Mama Natură ni le-a pus la dispoziție gratis.

Costurile unei astfel de case depind foarte, foarte mult de percepția noastră asupra vieții. De pretențiile noastre, de încrederea noastră în soluțiile oferite de natură (de exemplu o fundație de piatră, baloți de paie, lână de oaie, etc) dar și de implicarea noastră. Depinde și de terenul ales, dacă în apropiere avem materiale naturale la dispoziție (și ce fel de materiale), dacă comunitatea din zonă este materialistă sau mai degrabă una altruistă.

Da, casa naturală, modernă ar trebui și poate fi mult mai ieftină, dar apelând la specialiști, echipe sau/și la materiale naturale prefabricate, probabil că nu va fi mai ieftină decât o casă obișnuită doar după ce o locuiți (cheltuieli de întreținere), însă cu multe alte avantaje.

Puteți să vă faceți o idee asupra costurilor pe pagina unei echipe, unde se explică puțin mai detaliat acest aspect!

În principiu, în România cele mai apreciate sunt casele din baloți de paie (și mai nou din panouri de paie prefabricate), casele din lut (cele mai multe cu tehnica „COB” și ”SACI UMPLUȚI CU PĂMÂNT”, dar din nostalgie se mai ivește și câte ocasă nouă, din „CHIRPICI”) iar în afară de asta mai întâlnim și câte o casă semiîngropată. Rar, mai apar case și cu alte tehnici sau forme (cum ar fi domurile de exemplu), tehnici despre care veți putea citi pe acest site. …și cam asta este și ordinea sau TOP-ul celor mai des întâlnite case din materiale naturale, construite în ultimii 10-15 ani în România.

Din fericire sunt destul de multe soluții, materiale și tehnici din care puteți alege, însă un lucru important este să știm și să cunoaștem materialele cu care vom lucra și calitățile, proprietățile acestorea. Ca să obții o casă eficientă termic, pereții exteriori trebuie să fie foarte bine termoizolați (de exemplu un perete din baloți de paie), iar in interior trebuie să ai materiale cu masă termică, care acumulează căldura (de exemplu pereți și chiar podeaua din lut).

Pentru a putea hotărâ care este tehnica cu care vrei să construiești, este important să știi câți bani vrei (sau poți) să cheltui pentru a o construi, cât timp poți acorda fizic ca să te implici și câte persoane (familia sau cu prieteni), cu care tehnică iți face plăcere să lucrezi și nu în ultimul rând ce fel de materiale ai la dispoziție în apropierea terenului. Nu va fi ieftin un acoperiș din stuf pe o casă din Sighetul Marmației, de exemplu.

Oricum, în zilele noastre, una dintre cele mai ieftine și cele mai la îndemână materiale de construcții este pământul, lutul. Odată ce ai cumpărat terenul, materialul de zidit și tencuit este sub picioarele tale….doar că în multe zone ale țării are nevoie de termoizolație suplimentară (care poate fi chiar și lână de oaie nespălată)

SUNT REZISTENTE! Nu, casele construite din materiale naturale nu se „topesc” la prima ploaie. Casele din lut de exemplu (lutl fiind cel mai vechi materiale de construcție) durează secole. Pe de altă parte, prima casă din baloți de paie din Europa a fost construită în anul 1821…și încă este în folosință.

Nici un sistem de construcţie nu este garantat împotriva cutremurelor, însă clădirile din cob au un bun istoric de supravieţuire în zone seismice. Spre deosebire de construcțiile din chirpici, ţinute la un loc în mare parte de gravitaţie, clădirile din cob sunt unite printr-o reţea textilă tridimensională şi invizibilă făcută din paie împletite, cu mii de tulpini individuale asigurând o rezistenţă generală uriaşă. Un conac din cob din Nelson, Noua Zeelandă, a supravieţuit 150 de ani într-una dintre cele mai active zone seismice din lume, suportând două cutremure majore fără nici o crăpătură, în timp ce oraşul din jurul lui s-a prăbuşit. Linille curbe (vezi avantajele arhitecturii organice) și formele îngustate, caracteristice pereţilor din cob sau saci umpluți cu pământ îi fac şi mai rezistenţi.

Lutul se compune din argilă și nisip. NU ARDE! Pereții din lut nu ard! Casele din baloți de paie fiind tencuite cu lut și/sau var NU ARD! Nici măcar baloții din paie, fără tencuială, nu ard deoarece aceștia fiind foarte presți, materialul nu primește suficient oxigen ca să alimenteze flacăra. Casele construite din materiale naturale sunt mai reziste la incendiu decăt unele materiale de construcții moderne cum ar fi de exemplu polistirenul!

Cel mai mare dușman sau inamic al caselor naturale este APA! Trebuie să evitați construirea unei case din materiale naturale în zone inundabile. Asigurați-vă că puteți face drenaje pe lângă casă. Elevația (soclul) casei să fie de minimum 40 cm față de sol și să fie din materiale impermeabile (de exemplu piatră). Evitați cimentul la casele naturale! Aveți cu ce să-l înlocuiți! (detalii aici). Proiectați și construiți o streașină generoasă.

Normele din zilele noastre protejează corporațiile producătoare de materiale de construcţii mai mult decât pe proprietarii de case. Deloc surprinzător, nu există norme pentru casele din lut, deşi nicăieri construirea cu pământ nu este interzis.  Încep să apară din ce în ce mai multe clădiri din lut, cu autorizaţii de construire, dar presupun cheltuieli şi documentaţie considerabile, ca în cazul oricărei autorizaţiiCa și în cazul caselor din baloți de paiecasele din pământ – din punct de vedere legal – intră în categoria caselor pe structură ușoară, deși un perete din lut de 1 mc poate cântări aproximativ 1600 kg.

Există tehnici de construire cu pământ ( cob, saci umpluți cu pământ sau pământ bătătorit) care nici nu au nevoie de structură ( de lemn, de exemplu), deoarece acestea, la urmă formează o structură monolit. Din punct de vedere legal, nu e voie să construiești fără structură, iar dacă mai pui ciment în fundație, autoritățile locale nu ar avea motive să nu-ți dea autorizație de construcție. Proprietarii pensiunii „Castelul de lut” au obținut chiar și un aviz ISU, după ce și-au montat un paratrăznet.

Așa cum s-a amintit la începutul articolului, majoritatea celor care aleg să construiescă o casă din lut, înceracă să reducă cheltuielile cât mai mult și tocmai de asta încearcă să evite autoritățile sau să găsească „alte modalități” de a înregistra casa. Tocmai (și) în această idee (dar și din alte motive), majoritatea acestor case sunt construite în locuri mai mult sau mai puțin izolate. De multe ori sunt înregistrate ca și „anexe agricole” sau „clădiri experimentale”.

Rozătoarele sunt animale deștepte, inocente care au avut ghinionul să se nască pe aceeași planetă pe care s-a născut omul. În rest natura își face treaba, deoarece pentru a regla reproducerea excesivă, a născut și alți inamici pentru rozătoare : pisici, șerpi, bufnițe, etc.

Știm că întrebarea din subtitlu s-ar referi la relația om-rozătore și de asemenea știm că nu e plăcut să-ți găsești dimineața masa plină cu animăluțe sau cu urmele lăsate de aceștia. În principiu, nu ar trebui să avem temeri. Vorbim de case cu pereți destul de tari și suficienți de groși pentru a descuraja rozătoarele. De altfel ca și în cazul caselor din baloți de paie ar fi soluții de prevenire, care le puteți citi AICI. Oricum nimic nu exclude să avem mici animăluțe din când în când în casă, dar și ele, ca și noi facem parte din natură și credem că ar trebui să lăsăm natura să-și facă treaba, iar recomandarea noastră este : ținei pisici, liniștiți….sunt atât de drăguțe, nu-i așa?

Insectele, la fel pot apărea în orice fel de casă și nu vei avea mai multe insecte doar pentru că vei construi cu materiale naturale.

De obicei ultimul strat de finisaj este o vopsea de var, care este antiseptic.

În ceea ce privește experiența proastă a unora cu privire la mirosul excesiv de „pământ umed”, se datorează faptului că au avut ghinionul de a locui într-o casă construită cu neglijență față de umiditatea excesivă. O casă naturală bine gândită, bine construită și întreținută corespunzător nu avea niciodată această problemă.

Doar pentru că este construită din materiale naturale, casa nu va avea nevoie de mai multă atenție decât orice altă casă din materiale moderne. Și dacă vei avea ceva de reparat, va fi mult mai ieftin deorece nu va trebui să cumperi materialele și nu vei fi nevoit să apelezi la „meseriași”.

 

Da! Casa naturală se „croiește” pe măsura celor care o vor locui. Și nimic mai mult. Căsuțe pentru oaspeți se pot face separat. Vor fi și ei bucuroși că nu vă veți deranja reciproc. În sufrageria generoasă veți putea socializa.

Să nu uităm că o viață sănătoasă se trăiește pe lângă casă, la aer curat, cu activități fizice. Casa este doar un adăpost. Pentru a dormi și a ne odihni, este suficient un dormitor în care să încapă un pat și un dulap.

O casă mai mică va fi mai ieftină, se poate construi mai repede, se poate curăța mai ușor și se poate încălzi mai ieftin.

Pe lângă dimensiune, o importanță majoră o are și forma casei și al pereților din interior. O casă fără pereți drepți ne va face să ne simțim mai bine, va fi mai rezistentă la intemperii, la cutremure și poate fi unică….reflectând creativitatea ta.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger