Skip to content
Home » Blog » Terenul ideal pentru o casă naturală

Terenul ideal pentru o casă naturală

Un factor hotărâtor în ceea ce privește prețul, costurile unei case naturale este alegerea terenului ideal.

În primul rând o casă naturală „vine la pachet” cu un anumit stil de viață. Cu viața în sine! Pe de altă parte, o casă naturală se construiește din resurse naturale locale. Nu degeaba le numim case naturale și nu case „ecologice”.

Din punctul nostru de vedere diferența intre cele două se face la preț dar mai ales la mentalitate. Poți avea o casă ecologică în oraș, dar niciodată nu ai să o construiești cu atâta bucurie ca cea de pe terenul tău. Un teren pe care îți vei planta legumele, fructele ș.a.m.d.

O casă ecologică necesită alte investiții decât o casă naturală. Dar să revenim la „oile” noastre. Vrei o casă naturală, o viață sănătoasă cu aer proaspăt, miros de flori de câmp, apă curată (deși cum trec anii, apa curată și aerul proaspăt sunt probleme din ce în ce mai mari)? Este clar! Ai nevoie de un teren! Un teren care să te ajute pe viitor. Un teren ideal! Si totuși cum să-l găsești?

Iată câteva sfaturi :

Găsirea unui teren este cea mai mică problemă. Sunt zeci de mii de terenuri în toată țara asta cu dealuri, munți și văi sau pe câmpie. Preturile diferă în funcție de zonă și fiecare proprietate are avantaje și dezavantaje. Cel mai important lucru, care trebuie să știi ce vrei să faci pe acel teren în viitor.

Aici poți citi de ce plătim mulți bani pentru o casă și cum se poate economisi!

Noi oferim sfaturile de mai jos, cu gândul că vă doriți un teren pentru o familie (4-6 persoane), care să ofere traiul în condițiile în care se dorește un stil de viață sustenabil, fără facturi, cât mai autonomă(!) . Pentru o astfel de necesitate, te poți gândii la un teren de aproximativ un hectar.

Apa!

Fără apă, oamenii nu pot supraviețui….dar nici plantele (legumele, fructele necesare pentru hrana noastră)! Când alegi terenul, primul lucru de care să te îngrijești este o sursă de apă. O sursă de apă curată! Izvor, fântână, lac. În cazul în care nu vezi și îți place terenul, neapărat să te interesezi dacă vei găsi în adâncime un izvor, luând în calcul săparea unei fântâni. Ideal ar fi un izvor situat mai sus decat plafonul casei, astfel, in timp puteti beneficia de apă potabilă, proaspătă direct în casă, la robinet (fără a fi legați la rețea  ). Pentru supraviețuire, apa este cel mai important element de care avem nevoie. Așadar, dacă avem apă curată, gratuită, o mare problemă este rezolvată.

Materiale de construcții!

Uită de multinaționale gen Praktiker, Baumax, etc! Natura ne oferă nenumărate soluții, materiale de construcții : lemn, piatră, paie, lut, stuf, argilă, etc, etc. Ideal ar fi, dacă pe teren ai mai găsi rămășițele unei case vechi sau rămășițele unei anexe! Dar dacă nu găsești, nu te descuraja. Poți construi o casă durabilă, eficientă și sănătoasă chiar și din pământul de sub piciorul tău! Locurile cele mai dificile din punct de vedere al accesului sunt cele din Deltă sau/și cele din munți. Chiar și aici poți construi, în schimb va fi mai greu. Nu uita că nu toate materialele sunt chiar pe terenul tău. Vei avea nevoie de vecini care te pot ajuta cu transportul.

Poți lua în calcul să cumperi un teren pe care există o casă veche, dărăpănată, fără valoare pentru vânzător. Piatra din fundația acelei case îți poate salva mulți bani. Poate și țiglele de pe casă sau lemnul din pereți îți pot fi de folos.

Locația, așezarea!

Un aspect foarte important este locul, așezarea terenului. În primul rând este bine să găsești autorități locale „cu mintea la cap”….altfel îți vor pune bețe în roate (cu toate că din cunoștințele noastre sunt foarte rare astfel de cazuri). De acest aspect depinde cât de ușor vei obține autorizațiile, cât de ușor poți trece de birocrație (dacă este cazul). Pe de altă parte, cum spuneam la început, NE FOLOSIM DE RESURSELE NATURALE! Numai așa putem să reducem cheltuielile noastre. Fii sigur că te vei putea folosii de energia soarelui (pentru a încălzii casa, apa, dar și pentru a avea suficientă lumină pentru tine sau plante). De asemenea, te poți folosii și de vânt (eoliană), dar și de apă (moară, turbină).

Un teren cu deiferențe de nivel te poate ajuta în construirea unui drenaj ieftin și eficient.

Dacă ai găsit terenul ideal, ai grijă ca toate actele să fie în regulă! Și un ultim sfat : STAI PE TERENUL TĂU UN AN! URMĂREȘTE VÂNTUL, TRAIECTORIA SOARELUI, PLANTELE, APA, PĂMÂNTUL….ȘI NUMAI DUPĂ ACEEA SĂ TE APUCI SĂ CONSTRUIEȘTI CASA IDEALĂ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger