Skip to content
Home » Blog » Casa naturală ideală! Din ce și cum să o construiesc să fie și ieftină?

Casa naturală ideală! Din ce și cum să o construiesc să fie și ieftină?

Casa naturală, casa ecologică este (1) sănătoasă, (2) nu poluează mediul înconjurător, (3) este eficientă energetic și ar trebui să fie și (4) ieftină!. Întrebarea cea mare este, cum reușim să construim o astfel de casă? Care este cea mai bună tehnică, cel mai bun material ș.a.m.d.

În cele de mai jos vom lua cele patru puncte separat și le vom dezvolta. Primele trei mai puțin, iar la al patrulea punct vom insista mai mult….pentru că pentru mulți este cel mai greu criteriu de îndeplinit.

 1. Casă sănătoasă – folosește materiale de construcții naturale. Învață rolul și rostul fiecărui material. Folosește-le acolo și așa cum trebuie. Nu uita că sănătatea ta nu depinde doar de materialele din care ai construit casa. Depinde și de ce mănânci, ce fel de aer respiri și cât de stresat ești (job, zgomot, etc). Degeab âți construiești casa din materiale naturale, dacă mănânci hrană procesată. Degeaba ai grădina ta dacă pe lângă ea este trafic intens sau se pulverizează împotriva insectelor, rozătoarelor, etc. Probabil că vei lua în calcul să te îndepărtezi de oraș(e) cât mai mult!
 2. Protejează mediul înconjurător – degeaba construiești cu materiale naturale dacă acestea sunt prefabricate sau/și trebuie să fie transportate cu camioane care poluează! Probabil că va trebui să alegi un loc unde găsști ușor materiale de construcții naturale, sau chiar dacă cumperi poate fi transportat de o căruță sau chiar dacă e tractor sau altă mașină, traseul acestuia este unul scurt. Probabil că toate aste le vei găsi în mediul rural, departe de oraș.
 3. Eficient energetic – așa cum la gunoi este mai important să nu produci decât să selectezi, din punct de vedere energetic trebuie să te gândești să nu ai nevoie de multă energie, decât să cauți resurse ieftine. Folosește-te de energia solar pasivă, de căldura soarelui și construiește în așa fel încât să nu pierzi căldura soarelui captată prin geam de la razele soarelui!. Este suficient să ai pereți exteriori (dar și podeaua și tavanul) foarte bine izolați, geamuri spre sud iar în interior materiale care au masă termică, care acumulează căldura (pământul)
 4. Ieftin – cel mai important și cel mai greu punct de atins pentru omul secolului XXI. Am scris un articol separat despre motivele pentru care plătim mulți bani pentru o casă și cum putem reduce mult cheltuielile. Merită citit înainte de a merge mai departe și să vedem cum ar arăta o casă ecologică ideală care poate îndeplini toate cele patru criterii amintite mai sus.

După cum probabil v-ați dat seama, un aspect foarte important este alegerea terenului. Un teren ideal ne poate ajuta extrem de mult. Dincolo de construcția în sine, un teren departe de oraș poate fi mult mai ieftin, iar autoritățile locale mult mai deschiși la „nebuniile” tale ecologice! Un teren bun, cu diferențe de nivel te poate ajuta să faci drenaje fără să cumperi materiale sintetice, costisitoare. Un teren cu orientare bună, te va ajuta să captezi căldura soarelui. Un teren bun îți va oferi lutul necesar pentru construcție, dar și solul bun pentru grădinărit. Ș.A.M:D….și totuși, din ce și cum să construiesc!?

Casa naturală ideală!
 1. Fundația de piatră este cea mai ieftină. Mai ales dacă pe terenul tău a existat cândva o casă dărăpănată. O altă fundație ieftină poate fi și „talpa” de stejar sau salcâm…dacă nu ai piatră la îndemână! Deși, dacă lemnul trebuie cumpărat, probabil că va fi mai scump decât piatra.
 2. Pentru ridicarea pereților, cel mai ieftin material este pâmântul, mai exact LUTUL. Folosind tehnica COB (care este o structură autoportantă) nici măcar structură de lemn nu ai nevoie în pereți. Poate susține și un acoperiș verde! Tehnica SACI UMPLUȚI CU PĂMÂNT are aceleași proprietăți cu dezavantajul că în perete vor apărea niște fire de plastic (sacii Raschel, care de altfel trebuie cumpărați dar nu sunt scumpi) și marele avantaj că timpul de construcție este mult mai rapid! Cu COB ai ridicat pereții gratis, cu Saci umpluți cu pământ aproximativ 1000 lei, dacă vorbim de o casă de 100 mp.
 3. Tencuirea pereților se poate face tot cu lut. În exterior se poate tencui cu var, dar tot nu ar costa foarte mult. La fel, poți să-ți prepari singur și vopseaua…din var, din lut….
 4. Acoperișul (învelitoarea) casei poate fi un acoperiș verde. Pe lângă multe avantaje, deoarece este o singură „apă” (tip terasă), necesarul de lemne se înjumătățește, iar învelitoarea în sine este gratis (pământ fertil, decopertat înainte să se sape fundația. În acest caz, termoizolația tavanului poate fi lână de oaie nespălată, netratatată. Tavanul fiind ulterior tencuit, nu vor intra molii și insecte. De altfel, acoperișurile autoportante sunt mai ieftine, frumoase și durabile cu cele cu care ne-am obișnuit
 5. Geamurile (pe lângă acoperiș) probabil una dintre cele mai scumpe elemente, pot fi geamuri termopan (cu tâmplărie din lemn) la mâna a doua (care pot fi recondiționate dacă e nevoie), iar acolo unde nu este important să deschizi geamul, poate fi doar sticla (tot termopan, fără tâmplărie) încastrat în structura casei. Tâmplăria este cea costisitoare. În unele cazuri (cu grijă să nu transformi creația ta într-un kitsch) poți lua în calcul să încastrezi prabrize din mașini demontate. Mai ales la luminatoare, parbrizul fiind rezistent la grindină.
 6. Podeaua cea mai ieftină este cea din lut. Odată tratat cu ulei de in pur, poate fi chiar un element de lux.
 7. Încălzirea unei case bine gândită, bine construită, compactă, cu design solar pasiv se poate face cu ceea ce gătim sau cu o sobă rachetă care nici pe departe nu este așa costisitoare ca una cu masă termică (de care probabil nici nu ai nevoie)
 8. Termoizolația casei nu trebuie să fie neapărat un material cumpărat! Termoizolația poate fi și niște anexe, încăperi absolut necesare unei gospodării ecologice, atașate casei. Cu asta mai economisști și la construcția acelor anexe. De exemplu o seră atașată la fațada casei, nu numai că ar oferi o termoizolație, dar și încălzi parte din față a casei pe timp de iană. Pentru a evuta supraîncălzire, în fașa serei se pot planta pomi sau viță de vie…al căror frunze cad pe perioada iernii. În spatele casei, la nord, se poate atașa o magazie, atelier sau garaj…care formează o zonă tampon. Luând în calcul o casă semiîngropată, într-o oarecare măsură ai rezolvat și termoizolația podelei (poți adăuga sticlă sau țiglă pisată)…..dar și materialul cu care construiești și tencuiești pereții. Pe lângă toate astea ai o casă care se contopește cu mediul înconjurător și va fi extrem de rezistent la intemperii, cutremure.
 9. Poți economisi la instalația sanitară cu un design compact al interiorului. . Efectiv vei avea nevoie doar de țevile de scurgere și cele pentru apă.
 10. Spațiu util în plus poate fi un mezanin (sau supantă) care este ieftin de construit și ieftin de încălzit și nu în ultimul rțnd este un spațiu adorat de copii.
 11. Mobilierul poți să ți-l faci chiar și tu tot din lut! În final poate fi unul personalizat, unic și foarte ieftin.
 12. Soluția cea mai ieftină pentru băi (dușuri) poate fi piatra plată de rău (sau mare), aplicată în tencuială de var, rostuită cu chit pentru faianță și gresie.

În principiu sunt cele mai importante sfaturi prin care poți avea o casă ieftină, dar în același timp una rezistentă, durabilă, comfortabilă și practică. La majoritatea acestor soluții vei găsi descrieri detaliate pe acest site. Dacă ai oarece probleme în a pune în practică aceste sfaturi, poți lua în calcul să apelezi la un consultant, care poate să îți explice să îți arate, să te învețe! Vei ieși mult mai ieftin decât prin contractarea unei echipe….care oricum nu va înțelege ceea ce îți dorești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger