Skip to content
Home » Blog » Video – Cuptor din lut pas cu pas

Video – Cuptor din lut pas cu pas

Principiul de funcționare a unui cuptor din lut se bazează pe calitățile de înmagazionare a căldurii a amestecului din care este fabricat. Odată încins, cuptorul redă încet, treptat și uniform căldura în interior. Având în vedere că încălzirea cuptorului se face cu lemne, acesta face ca mâncărurile preparate aici să fie atât de……hmmm, speciale!

Cuptorul de lut al renumitului bucătar JAmie Oliver
De ce ți-ai construi un cuptor din lut?
  1. o poți forma după fantezia ta
  2. marea majoritate a materialelor necesare le găsești aproape oriunde, în natură
  3. nu ai nevoie să angajezi specialist
  4. o poți face cu familia, copii sub formă de joacă
  5. este foarte ieftin și poate să servească mai multe generații
De ce ai nevoie pentru construirea unui cuptor din lut?

Necesarul :

Pentru construirea unui astfel de cuptor ai nevoie în primul rând de un spațiu liber de cca 5 mp. Cuptorul în sine nu ocupă mai mult de 2 mp, dar trebuie să ai în vedere construirea unui acoperis, un mic spatiu de depozitare (lemne) și loc pentru libera miscare (cu lopata de lemn care se foloseste la manipularea mancării)!

Ai nevoie de lemnul necesar pentru acoperiș și materialul hidroizolant (recomandăm acoperișul verde ). Pentru cuptorul în sine, ai nevoie de bolovani, piatră de râu, nisip, pământ, paie, cărămizi de lut (eventual din demolări), ziar, țeavă pentru horn, sănătate, timp liber, voie bună, 1-2 ajutoare (familie sau prieteni)

Recomand, ca înălțimea cuptorului să fie gândită la înălțimea șoldurilor gospodinei sau a bucătarului pentru un acces mai comod. Dimensiunea cuptorului depinde de ceea ce doriți dar mai ales cât doriți să preparați în acesta. Dimensiune ideală pentru o familie ar fi undeva la 70-100 cm diametru interiorul cuptorului.

În filmulețul de mai jos, János (constructor de case ecologice și președintele Asociației Coliba Verde) vadescrie pașii, etapele de construire

SFAT : abonați-vă la canalul YouTube Case Naturale în România dacă vă interesează astfel de filmulețe educative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger