Skip to content
Home » Blog » Acoperișuri verzi – erori frecvente

Acoperișuri verzi – erori frecvente

Un acoperiș verde proiectat și construit în mod corect, de către specialiști în terase verzi, va avea o durată de viață de 3-5 ori mai lungă decât acoperișurile obișnuite, amortizând astfel investiția.
Totuși în unele cazuri, când beneficiarii, experți autoproclamați vor să facă economie la design, la costul de execuție sau la alegerea materialelor, nelăsând aceasta pe mâna specialiștilor, apar probleme de funcționalitate, și acoperișul verde nu mai poate susține un ecosistem sănătos, putând cauza daune importante, înlăturabile cu cost semnificativ, uneori putând merge până la extreme cauzând pierderi de vieți omenești.

 Vă prezentăm erorile frecvent întâlnite în proiectarea și execuția acoperișurilor verzi:

1. Greutatea structurală ignorată

La alegerea tipului de acoperiș verde  trebuie luată în considerare structura de rezistență a construcției, capacitatea portantă a acesteia.
La calculul încărcării statice trebuie ținut cont de greutatea straturilor acoperișului verde (substrat, plante, copaci, etc.) luând în calcul masa acesuia în stare suprasaturată cu apă, și ținând cont de toate celelalte încărcări care ar putea să apară (zăpadă, vânt etc.). Dacă nu se ține cont de acest aspect, se foloseste pământ greu din decopertări, pământ „gras, de grădină” în loc de substrat special usor, bine drenat aceasta poate împiedica drenajul apei din precipitații, păstrând apa pe acoperiș, inundând-o practic, producând astfel  o încărcare suplimentară neluată în calcul la proiectarea acoperișului ecologic.

2. Panta acoperișului – minimalizată ca importanță

Un alt factor foarte important în proiectarea și construcția acoperișului este panta, unghiul, înclinația acoperișului. La un acoperiș pe o structură ușoară se pot realiza acoperișuri verzi până la 45 grade, sau chiar mai mult, prin proiectare adecvată, ținând cont de tipul,  specificul și cantitatea materialelor folosite pentru a obține un grad de încărcare scăzut. În funcție de gradul de înclinație trebuie luate măsuri de stabilizare a straturilor componente ale acoperișului verde. Cu cât panta e mai mare, cu atât pericolul de eroziune a substratului crește.  Deasemenea trebuie protejată structura acoperișului împotriva aluncării în bloc a întregii suprastructuri verzi.
Dacă toate aceste măsuri nu sunt luate la proiectarea și construcția acoperișului verde, acesta va suferi din cauza eroziunii ca și în imaginea alăturată.
La acoperișuri verzi intensive  unde grosimea substratului e mai mare înclinația acoperișului poate avea o importanță și mai mare trebuiind luate măsuri suplimentare pentru  evitarea prăbușirii acestuia.

3. Neasigurarea drenajului corect

Drenajul corespunzător al straturilor componente ale unei terase verzi este foarte important, calitatea substratului, stratul filtrant potrivit, stratul de drenaj și retenție de apă  sunt elemente cheie, deoarece trebuie să asigure eliminarea apei în exces direcționând surplusul către scurgeri., păstrând totuși cantitatea de apă necesară plantelor până la următoarea ploaie. Aceasta este un echilibru dinamic și poate fi instalat luând în calcul foarte mulți factori interdependenți.
Neținâd cont de nevoia folosirii unui substrat ușor, permeabil, necesitatea includerii în structură a unui strat de drenaj adecvat sau nealegând corect tipul acestuia în funcție de sistemul de acoperiș dorit, apar probleme de colmatare a sistemelor de scurgere și acumularea apei pe acoperiș, compactarea straturilor ducând la o înrăutățire accentuată a drenajului acestora, eliminarea oxigenului vital pentru rădăcini, putând cauza transformarea acoperișului verde într-o mlaștină cu greutate suplimentară importantă, precum și distrugerea întregului strat vegetal neviabil în mediu cu umiditate reziduală mare. Riscurile drenajului mecorespunzător sunt mari. Folosirea de substrat de slaba calitate, cu putere de drenare mica si grad de aglomerare in timp mare – pamant ordinar – sau chiar pamant negru bun, compost „gras” este total contraindicat, interzis de norme FLL germane preluate si in legislatia romaneasca

4. Sisteme de scurgere neprotejate

În timpul construcției acoperișurilor verzi se ține cont ca toate sistemele de scurgere, jgheaburi, burlane, receptori pluviali, coloane de scurgere, să fie protejate împotriva colmatării. Astfel pe aceste sisteme se montează diferite cutii de control, guri de scurgere, care să permită ținerea la distanță a particulelor fine de substrat, plante etc. făcând posibilă verificarea și curățirea ușoară a sistemului de drenaj și scurgere. În jurul acestora se plasează un strat de pietriș de diferite dimensiuni în funcție de sistem (dar minim de o lățime de 30 cm). Astfel sistemul de scurgere al acoperișului verde va fi protejat. Prin construcție corectă și maintenanță corespunzătoare, se împiedică ca substratul și plantele să intre în sistemul de scurgere, să formeze „dopuri”. În lipsa acestor măsuri de precauțiune se pot ajunge la sisteme de scurgeri colmatate, ca în imaginea alăturată.

5. Tipul de vegetație ales în mod greșit

Pentru dezvoltarea în condiții optime  a unei vegetații sănătoase care va popula pentru zeci de ani acoperișul sau terasa noastră, aceasta trebuie aleasă cu mare atenție în funcție de mai multe criterii, cum ar fi:
– tipul sistemului de acoperiș verde (extensiv, semiintensiv sau intensiv),
– speciile de plante instalate pe acoperiș
– grosimea substratului, unghiul de înclinație,
– clima și microclima amplasamentului, variațiile de temperatură între anotimpuri, condițiile extreme posibile (secetă, ger, etc),
– direcția vântului, frecvența precipitațiilor,
– gradul de poluare al zonei (posibilitatea apariției unor ploi acide, cantitate mare de praf suspendat, metale grele  etc.)
În cazul neglijării acestor condiții importante vegetația de pe acoperișul verde se poate veșteji, plantele nu se vor dezvolta corespunzător, aspectul acestuia va fi dezolant, dezideratul ca acoperișului verde să devenă un mediu ecologic va  fi practic neatins. AICI găsești câteva sugestii în ceea ce privește plantele recomandate.

6. Design si execuție neglijentă

Deseori deși execuția respectă regulile de siguranță, totuși aspectul acoperișului verde rezultat lasă de dorit, va arăta ca un spațiu lăsat în voia sorții … Concesiile estetice trebuie constient asumate in caz de buget mai auster, insa cand e vorba de functionalitate nu este loc de concesii .

Mulțumiri pentru informații specialiștilor în domeniu, celor de la www.odu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
WhatsApp
FbMessenger