Case din cânepă - casele de viitor?

 

canepa in constructiiCânepa – ca plantă

Cânepa este printre primele plante care a fost procesata și folosită de oameni, in urma cu peste 12.000 de ani.
Cânepa este o varietate a cannabis-ului care este crescută in special pentru fibre si semințe. Este una dintre plantele cu ritmul de creștere cel mai rapid din lume, în fiecare an obținându-se circa 20 de tone de produs uscat pe hectar. În plus, cânepa este complet ecologică.
Crește foarte dens, pe numeroase tipuri de sol și este rezistentă prin natura ei la majoritatea dăunatorilor, deci in cultivarea sa nu sunt necesare pesticidele și ierbicidele.
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se arunca, totul e valorificat. Ea ne poate oferi multe din materiile prime care sunt necesare funcționării societății noastre. Printre ele se numară: alimente, haine, cosmetice,materiale de constructii, materiale plastice, hârtie si lista poate continua. Toate derivatele din cânepa sunt biodegradabile!
Printre numeroasele caracteristici ale fibrei de canepa se numara duritatea si durabilitatea ei superioara si rezistenta uimitoare la putrezire. In forma compozita canepa este de 2 ori mai puternica decat lemnul.

Pe hectar de canepa se poate produce de 4 ori mai multa hartie decat pe un hectar de padure iar hartia rezultata este mai rezistenta si se poate recicla de mai multe ori decat cea obtinuta din lemn. Ca material textil este de 4 ori mai rezistenta si totodata mai catifelata ca bumbacul.
Orientandu-ne atentia spre canepa, promovand si cumparand produse din canepa, vom reduce foarte mult consumul de combustibili fosili, suprafata de paduri defrisate si in acealsi timp vom reduce gazele cu efect de sera responsabile pentru incalzirea globala!

Cânepa – ca excelent material de construcții

case din canepaCânepa poate juca un rol foarte important în construcții datorită numeroaselor sale întrebuințări în sfera materialelor de construcții. Toate produsele obtinute din cânepă sunt naturale, ecologice, biodegradabile si carbon-pozitive (adica absorb mai mult dioxid de carbon decat emit)

Se pot construi case întregi numai din materiale derivate din cânepa.
Materialele obținute din cânepă au proprietăți termoizolante excelente, comparativ cu materialele standard, ceea ce inseamna costuri reduse la factura de energie. Ele sunt rezistente prin natura lor la orice fel de daunatori, sobolani sau soareci si astfel riscul unor posibile boli scade si mai mult.