Termoizolații naturale autohtone

Termoizolații naturale autohtone

termoizolatii autohtoneLa începutul anului 2011 abia dacă găseam informații despre casele ecologice, case construite din resurse locale. După aceea au apărut diferite site-uri care promovau acest gen de construcții dar și interesul oamenilor era și este într-o creștere accentuată. Mulți au realizat că, dacă aleg să construiască cu materiale de construcții naturale, nu au decât de câștigat. Același lucru au văzut și unii importatori de materiale de construcții care au început să aducă în România sisteme de termoizolare naturale, foarte profesionale, de o calitate excepțională cu certificări la nivel european. Singura problemă era prețul acestora. Unul foarte ridicat, greu accesibil pentru omul de rând din România. În timp, odată cu creștere interesului au apărut și persoane care au realizat că unele din aceste materiale pot fi produse și în România, mai ales că materialele de bază există din abundență și la noi în țară. Astfel, fiind produse la noi în țară, cu siguranță prețurile vor fi accesibile pentru mult mai multe persoane. În cele de mai jos veti vedea cateva solutii de termoizolare (pe scurt, cu trimitere la pagina aferenta pentru detalii), care pot fi procurate la noi în țară,care, corect aplicate, pot fi foarte eficiente și sănătoase sau chiar foarte ieftine
 

Stuful, termoizolația de pe acoperiș dar și de pe pereți

 
 acoperis de stufDatorită însuşirilor sale fizice stuful reprezintă un material de construcţie ideal: acesta este uşor, dar, în acelaşi timp, stabil. Aerul din şi dintre firele de stuf asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând astfel un confort ridicat şi poate fi uşor combinat cu alte marteriale de construcţie cum ar fi lutul, lemnul, argila, varul și cimentul. 

Principalele utilizari ale stufului :

- material in constructii: constructia de acoperisuri, garduri, material izolator in constructia tavanelor si peretilor cladirilor;

- baza pentru celuloza si hartie: in prezent nu se mai utilizeaza;

- baza pentru biomasa: sursa de energie traditionala pentru localnici;

- producerea de impletituri: carpete, jaluzele, decoratiuni interioare, pereti despartitori, umbrare pentru sere;

- confectionarea de fascine: folosite pentru protectia digurilor;

Perlitul-termoizalția ideală pentru podele din pământ
 
 
Perlitul - termoizolatia naturală, gratuită
Perlitul - termoizolatia naturală, gratuită
Perlitul  are proprietăţile unui material cu stabilitate chimică şi  termică, proprietate considerată premisă importantă  pentru “tehnologii curate” în condiţiile executării lucrărilor  de construcţii şi procesării materialelor de construcţii cu  utilaje performante, corect exploatate.

Perlitul nu poluează atmosfera cu emisii de compuşi  toxici periculoşi (pulberi cu metale grele şi hidrocarburi  policiclice aromatice).

Dintre avantajele utilizării perlitului se pot enumera: 

− greutate mică 

− uşor de mânuit, amestecat, transportat

− uşor de punere în operă uşoară 

− umiditate foarte mică (< 1 %) 

− bun izolator termic, acustic, ignifug.

Lâna de oaie

Lâna de oaie, tratată pregătită pentru termoizolare
 
 
termoizolatii naturaleLână de oaie este unul dintre cele mai bune izolatoare naturale cunoscute, pentru care motiv desigur și noi (și oile) o purtăm. Indicele termic al acesteia este chiar mai bun decât cel al fibrei de sticlă. Spre deosebire de celelalte materiale, lână continuă să izoleze chiar și atunci când este udă și este relativ rezistentă la flacără.
Din anul 2015, avem și noi în România un producător și sperăm că, astfel prețul acestui axcelent material termoizolator să fie mai accesibil pentru populația țării. „Izomiorița” , produce trei tipuri de sisteme (toate 100% din lână de oaie) și anume sub formă de panouri (în loc de plăci de rigips sau OSB de exemplu), saltele (în loc de vată minerală sau sub formă de puf. Iar de atunci găsim un alt producător de termoizolatii din lână de oaaie, sub numele de „casa cu lana”
Producători autohtoni de termoizolație din lână de oaie

Paiele, cea mai la îndemână termoizolare naturală

 
 
termoizolatie cu paieÎn România cele mai căutate case ecologice sau cele care stârnesc cel mai mare interes sunt casele construite din baloți de paie. Nu degeaba, paiele fiind cel mai răspândit material de construcții (după pământ) dar și cel mai la îndemână. În timp ce pământul este un material care formează o masă termică, paiele este un excelent termoizolator și foarte la îndemână. În țări ca Austria, Germania sau Franța, este un material de termoizolare natural, recunoscut oficial. Baloții de paie pot fi folosiți nu doar pentru zidire (umplutură), dar și ca termoizolare ultieroară a unei case deja ridicate din cărămidă sau grinzi de lemn.
Avantaje

  1. ieftin (paiele, cofragul, nisipul, pietrisul, varul nu depaseste 35-40 lei/mp in conditiile in care vorbim de o termoizolatiie corespunzatoare uneia de 20 cm din polistiren)
  2. eficient din punct de vedere a consumului redus de energie termică
  3. sănătos (permite respirația pereților, nu apare mucegai, nu poluezi mediul inconjurtor)

 

Dezavantaje
  • s-ar putea să fie pe displacul unora din punct de vedere estetic, deoarece pereții se îngroașă cu încă 45 cm
  • cu geamuri deja montate, odată cu aplicarea termoizolației se obstrucționează puțin pătrunderea luminii - geamurile vor părea mai mici - dar cu un glaf în unghi față de rama geamului se mai poate ajusta puțin
  • prea puțini specialiști în acest domeniu care pot efectua impecabil