Lâna de oaie ca și termoizolator

Lâna de oaie – cea mai eficienta termoizolatie oferita de natura

lana de oaieLână de oaie este unul dintre cele mai bune izolatoare naturale cunoscute, pentru care motiv desigur și noi (și oile) o purtăm. Indicele termic al acesteia este chiar mai bun decât cel al fibrei de sticlă. Spre deosebire de celelalte materiale, lână continuă să izoleze chiar și atunci când este udă și este relativ rezistentă la flacără. Lâna poate fi deteriorată de molii, dar dacă lași lanolina (o unsoare de protecție produsă de oi) pe ea, sau dacă o amesteci cu borax, talaș de cedru sau naftalină, moliile vor fi descurajate. Linda și Ianto Ewans trăiesc într-o casă de cob izolată cu lână. Când s-au dus să facă rost de lână, Ianto a întrebat fermierul dacă acesta a avut vreo problemă cu moliile. Fermierul s-a uitat mirat și a urmat o tăcere de cinci secunde. În cele din urmă a spus el cu mare convingere: „Mnoaaaa. . . pân’ acu’ n-am văzut nici o molie pe vreo oaie!“

 

NOTĂ :

Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați. În cele de mai jos veți putea citit, printre altele informațiile oferite de Ianto Ewans (cel mai cunoscut constructor de case din cob) care a folosit lână de oaie ca termoizolația între căpriori la propria casă)

În Noua Zeelandă, unde industria produselor ovine are o mare influență economică și politică, izolarea clădirilor cu lână este o practică standard. Poți cumpăra saltele de lână pentru izolație la fel ca rolele de fibră de sticlă pe care le folosim aici. Să sperăm că izolația de lână va fi disponibilă și în România, la prețuri mai accesibile – dar până când se va întâmpla aceasta, va trebui să ne descurcăm singuri. Din fericire pentru aceia dintre noi care preferă aceste izolații naturale, ușoare, netoxice, piața mondială de lână în ultimii zece ani este aproape inactivă. În zonele producătoare de lână din Statele Unite, există depozite imense de lână în așteptarea creșterii prețurilor. Ar trebui să poți obține suficient pentru o clădire mică și destul de ieftin dacă mergi direct la fermier. Am avut lână de slabă calitate (care însă a fost foarte bună pentru nevoile noastre) donată de către crescătorii de ovine interesați în activitatea noastră. Nu ai nevoie de o cantitate mare – după spălare și dărăcire, dintr-o jumătate de kilogram de lână ar trebui să obții între 0.02 și 0.08 metri cubi de material izolator. Un mod tradițional de spălat lâna este să o lași în saci într-o apă curgătoare pentru o perioadă mai lungă de timp. Evită folosirea săpunului pentru că îndepărtează lanolina (care probabil respinge moliile). Deasemenea, nu încerca să speli lâna vrac într-o mașină de spălat de uz casnic. Fibrele au tendința de a se înfășura în jurul axului și pot provoca un adevărat coșmar.
 În schimb, poți spăla lâna într-un sac de ceapă sau în alți saci cu ochiuri largi. Am avut rezultatebune alternând scufundarea și scoaterea lânii într-o cadă de baie plină cu apă. Dupa ce ai spălat-o, întinde-o pe rafturi afară, să se usuce la vânt. Uscarea durează mult și artrebui să fie făcută pe vreme foarte uscată. În final, scarmănă lână cu o perie pentru a o face cât mai pufoasă, căci așa va izola mai bine. Sau, mai bine, găsește pe cineva care are o mașină de dărăcit. Noi, după ce am urmat toate aceste proceduri de lungă durată și dificile pentru prima noastră izolație de acoperiș, a doua oară am folosit saltele întregi de lână mai mult sau mai puțin in forma brută de cum au fost tunse de pe oi, doar cu tăierea bucăților de bălegar prinse între fire. Ne-a îngrijorat faptul că gunoiul de grajd rămas în lână ar duce la o epidemie de muște și de mirosuri grele,dar, pentru că izolația era separată bine de spațiul de locuit (cu o folie de material plastic și un plafon de lemn), probabil nu ar fi fost probleme mari. Atât mirosul de oaie, cât și populația de muște păreau să scadă rapid….spune Ianto Ewans!

    Jan Sturmann a venit cu strălucita idee de a pune lâna nespălată în saci de gunoi de plastic, care apoi să fie întinși pe plafon ca izolație. Pungile de plastic nu numai că rețin mirosurile și descurajează moliile dar, deasemenea, servesc și ca o barieră de vapori. Sacii de lână pot fi, deasemenea, capsați între căpriori, nemaifiind nevoie să construiești mai întâi plafonul.