Iarba de mare – izolația naturală regăsită

Iarba de mare – izolația naturală regăsită

Folosirea algelor sau a ierbii de mare in constructia unei case aduce o serie de avantaje, printre care o excelenta izolare termica si fonica. Mai mult, iarba de mare are capacitatea uimitoare de a regla nivelul umiditatii din interiorul locuintei.  Material ecologic pur, iarba de mare este un material pe care natura il ofera gratuit, aducandu-l la mal an de an, sustin specialistii, adaugand ca, iarba de mare  este totodata un material ignifug, non-toxic si cu o durata de viata de aproximativ 150 de ani.
iarba de mare Ce NU este iarba de mare („Seagrass“)? 
Este adesea confundata cu algele marine, cu unele tipuri de alge care sunt destul de des intalnite, cum ar fi de ex. Bladderwrack (lat. Fucus vesiculosus) și Darmtang-ul (lat. Enteromorpha linza). Spre deosebire de toate tipurile de alge, iarba marina are frunze și rădăcini.
 
Ce este acum insa iarba de mare ? 
Iarba de mare apartine familiei de Potamogetonaceae cu aprox. 10 specii; ea creste pe fundul mării regiunilor de coasta cu clima temperata. Iarba de mare, ex. Zostera marina (latină), crește în pajiști, la o adâncime de până la 14 de metri în apă. Aceste pajiști sunt un habitat important pentru pești, aici ei isi depun icrele si isi cresc „copiii“. Odata cu toamna, iarba de mare moare și este spalata în cantitati mari pe coastele mărilor. Iarba de mare este un produs rezidual care nu are nevoie pentru cultivare de teren arabil; nu are nevoie de tratamente chimice; are proprietati bune de izolare; rezistenta la mucegai, dăunători și foc, este deasemenea rezistenta la umiditate; nu provoaca alergii; Iarba de mare a fost folosita de secole în principal ca un material de umplutura in domeniul mobiliar (canapele, saltele s.a.m.d) și de asemenea pentru construirea acoperișurilor și totodata ca material izolator. În fiecare an marea spala tone de iarbă de mare pe litoralul marilor, creand costuri mari pentru intretinere curata a plajilor; din acest punct de vedere face sens sprijinul intrebuintarii utile. Iarba de mare aduce cu sine din natura toate proprietatile importante. Este ignifuga și rezistenta la mucegai. Ea nu putrezeste si are capacitatea de a incorpora excesul umiditatii, pentru ca apoi să-l elibereze din nou în cazul în care conținutul de umiditate al spatiului izolat a scăzut din nou. Chiar imbibate cu apa fibrele de iarba marina nu își pierd capacitatea de izolare. Iarba de mare nu conține substanțe străine sau nocive, deci este non-toxica, iar la aplicarea ei ca material izolator nu are nevoie de adaugiri care ar putea sa o faca toxica, de aceea este indicat a fi folosita la izolarea casilor celor care sufera de alergii (sau celor care nu vor sa faca alergii 🙂 )
De ce este iarba de mare extrem de eco -friendly ? 
Piața de astăzi, de produse ecologice este deja destul de deversificata, cânepă, in și alte produse asemanatoare sunt produse foarte bune, insa iarba de mare este greu de învins de aceste produse din punct de vedere ecologic. Ea nu trebuie cultivata (deci nu este nevoie de teren arabil) și nici tratata, dimpotriva prin folosinta sa ca material de izolatie, se economisesc o mulțime de costuri și eforturi aplicate pentru a o indepartata pentru că interferează cu turistul pe plaje. De asemenea, nu este nevoie să fie prelucrate în continuare, trebuie doar uscata iar apoi pote fi introdusa direct în cavitățile de izolatie pregatite la constructii. Omul iubește sentimentul de a „strange avere“, insa ce modalitati exista astazi de a „strange avere“ fără a exploata alte persoane sau natura ? Cu iarba de mare, se poate! Acesta este disponibila în surplus an după an.

Izolația naturala redescoperita 

Silicatul este substanta esentiala care se transformă iarba de mare intr-un material izolator atat de bun. In comparatie, nisipul și sticla sunt realizate din silicat, așa ca acum vă puteți imagina, de ce iarba de mare nu mucegăieste, nu arde și de ce la șoareci nu le place să roadă așa ceva.  În cazul în care se pescuiește din ocean sau e colectata de pe plajă, contine inca sarea din apa de mare. Deoarece sarea este higroscopică (absoarbe umezeala), astfel acesta iarba de mare „sarata“ ar absoarbe o mulțime de umiditate din aer. Asta nu este atât de rău pentru iarba de mare, dar, desigur la izolarea unei case se doreste evitarea umiditatii.

Cum se recoltează iarba de mare? Intr-o perioadă de timp era adunata de pe plaje, fie manual, fie cu tractoare/excavatoare, fiind plina de nisip și parțial continand de asemenea deșeuri. Cu tecnologia descoperita de doi fermieri danezi, s-a creat un mod nou si util de recoltare, salvand mult efort și câștigand o recolta de calitate 1 A: ei pescuiesc iarba de mare inainte de a fi spalata la mal, deci direct din apa, lasand-o la uscat imprastiata pe lunca pe toata perioada de vară, pe care durata ploaia si soarele isi fac datoria transformand-o din iarba in fan. Procesul de prelucrare ulterior este exact ca si la fân, astfel încât nu este nevoie de ustensile agricole sofisticate/costisitoare. 

Date technice (iarba de mare – lat. Zostera Marina):

– Coeficient de conductivitate termica (λ): 0,043-0,045 W/mK
– Combustibilitatea: B2
– Capacitate termică specifică (c): 2,0 KJ / KgK
– Rezistenta la difuzia vaporilor de apa (µ) 1-2
– Iarba de mare izoleaza fonic foarte bine.
O altă caracteristică buna a tuturor materialelor izolatoare naturale este faptul că acestea împiedica în timpul iernii pierderea caldurii, iar vara stochează căldura, astfel încât casa rămâne racoroasa.
 
Concluzie: Cine vrea sa protejeze mediul, sa-si apere sanatatea și vrea să-si izoleze mai bine casa sau un apartament, trebuie din acest moment să-si indrepte atentia spre materiale izolatoare naturale.