Tadelakt – tencuială naturală, impermeabilă

Tadelakt – tencuială naturală, impermeabilă, care înlocuieste placările ceramice

tadelakt-–-set-mostre-6-kg-706537Tadelakt este o tehnică traditională marocană, un fel de calcar special care se aplică ca şi tencuială, se compactează cu o piatră specială de ceramică şi prin finisarea cu săpun şi ceară se obtine o suprafaţă fascinantă, cu un luciu natural.

   Acest calc special nu se utiliza în Maroc, (ţara de provenienţă) doar pentru pereţi interiori şi exteriori, ci  si pentru pardoseli, căi, duşuri, plăcile meselor şi în special în Hammam-uri ( băi orientale).

    Tadelakt este ceva nemijlocit, primordial. Prin modul de prelucrare se formează o suprafaţă fascinantă, uşor ondulată, vie, şi cu un luciu natural. Efectul de culoare Tadelakt nu este uniform, ca şi la tencuieli unse, acesta depinzând de prelucrare. În condiţii de lumină diferite, culoarea unei suprafeţe prelucrate cu Tadelakt este de fiecare dată alta.

 Aceste suprafeţe lucitoare, exercită asupra noastră o atracţie greu de descris, la care aproape nimeni nu poate rezista. Aceste suprafeţe trebuie atinse! In Europa, Tadelaktul se aplică în băi, în bucătării, în centre wellness dar și pentru realizarea obiectelor de artă. Tadelakt există deja din antichitate. La început această tehnică a fost utilizată pentru etanşarea cisternelor în care era ţinută apa de băut , apoi a fost utilizat în Hammam-uri, băile orientale, dar şi în  palate.

Tadelakt – detalii, scule, indicații, aplicare
 În primul rând trebuie știut că Tadelakt-ul nu rezistă la atacul citricelor sau a materialelor chimice (șampoane, gel de duș altele decât cele naturale). Nu trebuie să vă speriați, se distruge în timp, la expuneri frecvente, nu de la un mic accident. Tadelakt-ul odată aplicat, este destul de dificil de reparat. Tadelaktul este natural, nu dăunează sănătății (a clădirii sau a locuitorilor), poate fi alicat pe forme organice, se poate colora în funcșie de preferințe cu culori frumoase, vii, naturale. Materialul este unul 100% natural și poate fi găsit în natură lângă Marakesch, Maroc. Poate fi și preparat dacă reușim să nimerim cantitatea, proporțiile ingredientelor. În România se găsește la sac, dar perțul este destul de piperat : între 29 și 35 euro/mp, diferența fiind făcută de nuanța pigmentului care o alegeți! Pețul manoprerei cerute de specialiști pornește de la 10-15 euro/mp, și variază în funcție suprafață (dimensiune, forme), condițiile de lucru.
Informații generale:

Tencuială lucioasă, pe bază minerală, pentru suprafețe rezistente la apă realizate în stil tradițional marocan. Tadelakt-ul se aplică în două straturi pe straturile suport de tencuială din zonele interioare.

Caracteristici:

– mortar uscat, pe bază pur minerală

– deschis la difuziune

– fără conținut de material sintetic

– cu miros neutru

– insensibil la murdărie

– rezistent la apã, Tadelakt-ul tratat cu săpun de netezire este în plus si hidrofug

– este alcalin

– Tadelakt-ul nu este rezistent la grăsime, citrice, chimicale

Tipul liantului

Var hidraulic.

Compoziție

Var hidraulic, nisip cuarŃos de o granulozitate discontinuă, făină de marmurã, argilă, cenusă, diatomit, celuloză.

Nuanță de culoare

alb

Unelte necesare

     Piatră ceramicã dură pentru compactare (cea din comerț, sau orice alt material care nu zgârie și nu lasă urmă de culoare pe tadelakt)

     Spaclu de netezit din material sintetic

     Gletieră venețiană din inox240 x 100 mm

     Bidinea și pensulă (5 cm) din păr de animal

     Mănuși și ochelari de protecție

     Bormașină (cu rotație mare), mixer

Pachetul complet necesar 

          tencuiala de var hidraulic, Tadelakt-ul in sine de culoare alba, pigmenții, săpunul pe baza de ulei de masline, ceara de albine

Amestecarea materialului

Praful Tadelakt se amestecă treptat cu cantitatea indicatã de apă curată, rece. Pentru aceasta, se va utiliza o masină de găurit puternică cu malaxor sau cu agitator mecanic. Se lasă 30 minute la înmuiat apoi se amestecă din nou. Amestecul trebuie utilizat într-un interval de 8 – 10 ore.

Necesarul de apã:

0,37 l apã la 1 kg de praf, în funcție de capacitatea de absorbție a stratului suport. În caz de nevoie, cantitatea de apã poate fi mărită într-o mică măsură.

Nuanțare

Tadelakt se poate nuanța cu pigmenți rezistenți la var, până la 10% greutate.

Ex.: 10 kg Tadelakt pot fi nuanŃate cu max.1 kg pigmenți.

Nuanțările cu alb de titan si pigmenți puri de oxid de fier se vor realiza până la max. 5 % din greutate. Înainte de adăugarea prafului Tadelakt, pigmenții se amestecã cu putină apã până se obține o pastã omogenă, apoi se amestecă în apa preparată. Pasta de pigment poate fi adăugată direct si la masa de Tadelakt gata preparatã. Masa trebuie amestecatã cu grijã, pentru ca să se obțină o colorație omogenă.

Marginea găleții va fi curățatã din când în când cu mistria.

Substraturi recomandate

Tadelakt-ul este aplicabil doar pe straturi suport de tencuială noi, bine întărite.

Suprafața stratului suport de tencuială trebuie să prezinte o anumită rugozitate. Nu se recomandă aplicarea Tadelakt-ului pe suprafețe netede. Evitați utilizarea sinelor pentru tencuială. Rotunjiți colțurileț exterioare. În zonele expuse umezelii se recomandă utilizarea Tadelakt-ului pe tencuieli din grupa de mortar P 2a (tencuialã cu var cu o hidraulicitate ridicată). Se recomandă si tencuielile de var-ciment. Pe plăcile încăperilor de climatizat se va aplica după o acoperire cu tencuială aderentă pe bază de var sub o armătură realizată din împletitură din fibră de sticlă. Se va lua în considerare si aplicarea unui strat de izolare a suprafeței. În zonele uscate după o tratare prealabilă cu tencuială aderentă pe bază de var Tadelakt-ul poate fi aplicat si pe straturi suport precum gipscarton si plăci fibroase din ghips (ambele sub o armătură realizată din împletitură din fibră de sticlă), tencuieli vechi si tencuieli ghips.

Prelucrare

De pe suprafețele de tencuială se înlătură complet surplusul de liant si straturile sinterizate. Stratul suport se umezeste în prealabil. Tadelakt-ul se va aplica în două straturi.

     1.strat.

Tadelakt-ul se aplică într-un strat subțire pe toată suprafața granuloasă (cca. 1-1,3 mm) cu o mistrie si se lasă să se întărească, până ce suprafața devine rezistentă la atingere. Primul strat nu trebuie netezit sau compactat până devine lucios.

     2. strat.

Tadelakt-ul se aplică într-un strat subțire pe toată suprafața granuloasă (cca. 1-1,3 mm) cu ajutorul unei mistrii si se lasă să se întărească. Pe suprafețe netede poate fi compactat cu mistria. În continuare se prelucrează cu piatra Tadelakt cu miscări mici, circulatorii si doar cu o usoară apăsare, până la închiderea porilor apoi se polizează până ce suprafața capătă luciul dorit. Momentul polizării depinde de capacitatea de absorbție si de umiditatatea reziduală a stratului suport, precum si de condițiile ambientale, si poate varia pe o scară foarte largă.

Săpunire

Săpunul de netezit  se diluează cu apă până la 30-100% si se aplică uniform cu ajutorul unei pensule moi Pe suprafețe Tadelakt de nuanțe închise se recomandă aplicarea săpunului negru KREIDEZEIT. Săpunul negru trebuie diluat cu apă în raport de 1:10.

După o solidificare scurtă se polizează din nou cu piatra de polizare. Astfel se va obține un luciu mai înalt, iar suprafața va deveni hidrofugă prevenind depunerea murdăriei. Din punct de vedere chimic aici se formează un săpun de calciu insolubil în apă, prin faptul că săpunul intră în reacție cu varul din stratul suport.

Săpunire ulterioară

După uscarea completă a suprafeŃei, se aplică din nou săpun de netezire diluat cu ajutorul unei pensule moi. După o scurtă solidificare se va poliza cu un tampon din folie de polietilenă de înaltă densitate (HDPE).

Tratamente succesive

Ceruire

Pentru a obține un luciu înalt se aplică într-un strat subțire ceară punică cu un tampon de stofă urmat să fie polizat imediat cu un alt tampon de stofă uscat si curat. Pentru sporirea gradului de strălucire se poate aplica la fel de bine si o emulsie de ceară de carnauba. În acest scop emulsia se aplică cu o cârpă moale după care se polizează. Nu se recomandă aplicarea cerii în zone expuse umezelii sau stropilor de apă!

Curățare si întreținere

Curățarea se face în exlusivitate cu apă, la care se adaugă Săpun de Marsilia (nr.Art. 220) sau săpun de netezit si cu ajutorul unui burete moale.

A nu se utiliza alte substanțe de curățare, burete abraziv sau țesături din microfibre.

Pentru îngrijire se recomandă, după necesitate, săpun de netezit diluat, aplicat uniform cu o pensulă moale. După o scurtă solidificare se va poliza cu un tampon din folie de polietilenă de înaltă densitate (HDPE).

Corectarea defectelor

Zonele deteriorate se decupează cu un cuțit pentru decupat în grosimea stratului Tadelakt respectiv se răzuieste si apoi se corectează cu materialul original.

Timp de uscare:

Tadelaktul poate fi expus la solicitări după cca. 4 săptămâni. Solidificarea finală se va produce după cca. 6 luni.

Curățarea uneltelor:

După utilizare a se curăța imediat cu apă.

Cantitate utilizatã:

Cca. 2,5 kg la 1 m² pentru 2 straturi subțiri deasupra suprafeței granuloase.