Toaletă ecologică (compost)

Ce este o toaletă ecologică (compost)?

Toaleta ecologică (compost), numită și toaletă „uscată”,   vorbim de o toaletă care nu îneacă pământul cu produsele digestiei noastre, cu dispersare nedorită de nitraţi, nitriţi şi acid uric în subsol, pe o arie mare în jur, ci tratează extrementele şi lichidul urinal în aşa fel încât acestea se reintegrează în natură fără a constitui factori poluatori.

Toaleta ecologica (compost)
Toaleta ecologica (compost)
toaletă ecologică (compost)
toaletă ecologică (compost)

Este o cabină dotată cu un vas de WC mai special, care preia separat urina şi fecalele, conducându-le spre două vase de depozitare diferite. Excrementele vor coborî vertical, spre un vas sau un compartiment străbătut de o ţeavă de aerisire. Urina va urma traseul unei ţevi care o va lăsa să cadă într-un vas sau compartiment separat, unde se va deshidrata.

În urma procesării naturale, la final va rămâne, din vasul cu fecale, un compost uscat de foarte bună calitate, dat de descompunerea aerobă care transformă produşii toxici în substanţe utile culturilor agricole iar din vasul colector al urinei cristale de uree, acid uric şi sărurile eliminate metabolic în urină. Ambele pot fi folosite ca îngrăşământ organic, dozate coresponzător.

Știați că :

– toaletele ecologice nu au miros neplacut

– toaletele ecologice nu necesită apă pentru curățare

– toaletele ecologice pot fi construite și în interiorul locuinței

Ce este compostul?

Fabricarea compostului este procesul prin care deșeurile menajere din bucătărie și curte sunt transformate într-un compus bogat în nutrienti. Prin reîntoarcerea nutrientilor în sol, compostul reduce necesarul de fertilizatori chimici scumpi. Deseurile de natura organica pot constitui pâna la 40% din deseurile menajere, cantitate ce în acest mod este extrasa de la rampa de gunoi. Compostul este un amestec de culoare închisa, uscata, ce degaja un miros, care consta în principal în materie organica descompusa. Fabricarea compostului este un proces simplu, natural. Compostul este utilizat pentru fertilizarea si conditionarea solului.

Avantajele unei toalete ecologice (compost)

– ușor de construit

– nu poluează mediul înconjurător

– economisești cel puțin 25% din apa necesară unei gospodării

– nu ai nevoie de o rețea de apă sau canalizare, dr nici de fosă septică

Principiul de funcționare

schema-composting-toilet1Putem numi toalete cu proces de ”precompost” (în acest caz, deșeurile sunt eliminate mult mai des și sunt duse într-un spațiu special amenajat, deobicei în grădină, unde împreună cu alte materiele organice timp de un an sau doi se derulează procesul de descompunere) sau toalete cu compost total, caz în care deșeurile rezultate în dealungul unui an sau doi pot fi folosite direct ca îngrășământ pentru plante.

În ambele cazuri vorbim de spații sau recipiente special amenajate pentru a putea fi golite periodic. Aceste toalete sunt dotate cu hornuri, care au rolul de a elimina aburii, umezeala care se produce în timpul descompunerii (și nici decum pentru a elimina mirosurile, deoarece acestea nu există)

Se foloseşte câte un vas pentru fecale odată, până aproape de umplere, după care se închide capacul de WC peste el. După fiecare folosire, se aruncă în recipient (se acoperă excrementele) cu un strat de aproximativ 1-2 cm de materiale organice. Cel mai recomandat este rumegușul dar la fel de bune sunt și frunzele uscate, bucăți de carton, paiele, fânul, etc.
Descompunerea aerobă a fecalelor e un proces relativ rapid, termofilic, bacteriile se vor înmulţi şi vor genera prin metabolism o temperatură de 40-60 de grade. Ele vor oxida gunoiul în componente de bază, unele fiind chiar comsumate în timpul procesului, ceea ce reduce volumul iniţial şi elimină agenţii patogeni.

Este esenţial ca o toaletă composter să aibă un sistem care asigură o separare a lichidelor, asigurând o umiditate optimă de 50%,  +/- 10%.

Aceasta deoarece, dacă masa supusă oxidării aerobe e prea uscată, se va descompune greu sau deloc iar dacă umiditatea e în exces, se vor înmulţi organismele anaerobe, cu efectul nedorit al unor mirosuri pestilenţiale date de digestia anaerobă. Deci în nici un caz nu se vor colecta cele două elemente ale excreţiei în acelaşi vas!

Detalii de construire

Așa cum se întâmplă în general și în acest caz oamenii au încercat să elaboreze proiecte de astfel de toalete cât mai sofisticate, moderne sau dimpotrivă, cât mai simple! Depinde de la om om la om care dintre soluții este mai benefică, mai comodă pentru el. În cele de mai jos vă prezentăm un model de toaletă ecologică, dar după prezentare veți putea vedea imagini cu diferite tipuri de toalete ecologice.

 

Iată alăturat (imaginea de mai sus) schema simplificată a unei toalete composter, unde: 1 – compartiment humus; 2 – ţeavă de ventilaţie; 3 – vas de WC; 4 – colector urină; 5 – vas colector urină, cu deshidratare.

Ne trebuie un chioşc de toaletă cum sunt cele confecţionate tradiţional la ţară, numai că dublu. Fără groapă! Vom instala o băncuţă cu două găuri de şezut şi cu acces frontal la zona de sub ea, deci nu cu placă, ci cu picioare în faţă. Băncuţa are sub placa de şezut încă o placă paralelă, situată la 5 cm distanţă şi care va avea practicate şi ea două găuri corespondente celor din placa de deasupra ei.

Între cele două plăci se crează un compartiment etanş, exceptând desigur găurile de evacuare şi o altă gaură suplimentară, pe care o vom practica undeva în placa superioară, către spatele chioşcului. Pe acolo vom conecta etanş o conductă de aerisire care va urca până deasupra acoperişului chioşcului şi va purta un “coif chinezesc” ca protecţie de poaie.

Sub băncuţă, în dreptul găurilor, vom instala două bidoane din plastic cu deschidere largă, în aşa fel încât placa inferioară a băncii să se situeze la unu-doi milimetri deasupra gurii bidoanelor.

Buza celor două vase din plastic va fi înălţată cu o margine suplimentară de adeziv siliconic, lăsat să se întărească, şi care va forma o garnitură de etanşare cu marginile găurii din placa de şezut, care va fi ceva mai mică decât deschiderea vasului. Am obţinut două locuri învecinate de WC.

În faţa fiecăruia, vom practica câte o gaură mai mică, pe care o vom prevedea etanş cu câte o conductă de scurgere către un vas comun de colectat urina, care poate fi plasat lateral, în exteriorul cabinei. Dacă dorim să deshidratăm urina, vasul colector de lichide poate fi cât mai lat posibil, expus la soare, vopsit în negru şi acoperit cu o sticlă.

În pereţii laterali se pot practica două-trei găuri pentru evacuarea vaporilor de apă. Şi avem o încălzire solară de o simplitate dezarmantă. Iată măreaţa toaletă!

Putem construi chioşcul prevăzut cu un vestibul în care să plasăm o chiuvetă pentru spălatul pe mâini. În exterior, apa de ploaie de pe acoperişul construcţiei se poate colecta într-un butoi plasat puţin sub nivelul acoperişului, din care se va alimenta chiuveta cu apă de ploaie curată şi limpede, precum în imaginea de mai jos

O parte a textului a fost preluat de pe www.financiarul.ro