Semințe recomandate pentru un acoperiș verde, biodivers

Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. Atunci cand se inregistreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un interval foarte scurt de timp, ne confruntam cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar si asa, exista o oarecare intarziere a caderii precipitatiilor, astfel incat apa nu ajunge toata in sol in acelasi timp provocand inundatii. In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!

     Biodiversitatea, aspectul variat al plantelor de pe un acoperiş tip biodivers este asigurată de o gamă largă de seminţe de flori şi ierburi sălbatice. Aceste seminţe se pot semăna atât individual, cât şi în amestec, la alegere, se pot planta pe zone de diferite culori dorite, ori întrun amestec preferat, se poate juca creativ cu culori.  Prin bunăvoința celor de la www.odu.ro, vă prezentăm mai jos, cu descriere, o parte a plantelor ale căror seminţe se pot alege, varia pentru un amestec personalizat folosit pe acoperişul verde, biodivers :

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Achillea millefolium – Coada şoricelului

Este o plantă aromatică, perenă, cu frunze penate şi cu mai multe flori mici albe aranjate în formă de umbrelă. În cele mai multe specii sălbatice apar şi indivizi de culoare roz.
Coada şoricelului creşte în câmpii, până la regiuni subalpine şi pe o gamă largă de soluri. Deasemenea poate fi întâlnită între ierburi scurte, sau pajişti nearanjate, sălbatice, cum ar fi marginea drumurilor, şi tolerează atât umbra uşoară din livezi cât şi de-a lungul gardurilor vii.
Coada şoricelului germinează în mod liber, şi poate fi semănat în orice moment al anului, când condiţiile sunt favorabile pentru creştere. Poate creşte destul de repede într-un sol fertil şi adânc.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERSAchillea ptarmica – Rotoţele albe
Este o plantă perenă, cu o tulpină care creşte la aproximativ 60 cm şi care se veştejeşte în timpul iernii. Florile complexe formate din petale aproape albe, scurte, care înconjoară discul central galben-maro al florii. Înfloreşte din iulie până în septembrie.
Creşte în locuri umede, pe o gamă largă de soluri, de la neutru la uşor acide, în locuri mlăştinoase, zăvoaie, păşuni, de-a lungul pârâurilor, uneori şi în păduri umede. Florile deschise sunt atractive pentru o gamă largă de insecte polenizatoare.
Rotoţelele albe germinează în mod liber, şi pot fi semănate în orice moment al anului, deşi ele în mediul natural germinează toamna. Odată ce s-au stabilizat în sol, înmulţirea prin însămânţare nu mai este necesară. Fiind atractive sunt folosite şi ca orice altă plantă de grădină.
SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Adonis Annua – Ruscuţă

Este o plantă anuală, cu frunze verzi deschişi, delicate, pe o tulpină ramificată, care ajunge până la 50 cm. Foarea distinctă, cu petale de culoare roşu închis înconjoară discul central al anterei negre, are aspectul unei anemone în miniatură de 15-25 mm. În mod normal înfloreşte din iunie până iulie, după care apar cam 30 de seminţe de culoarea măslinelor verzi, în formă şi mărime similare cu sâmburi de strugure.
Produce seminţe puţine, dar acestea pot rămâne viabile în sol pentru mai mulţi ani. Germinarea are loc de obicei toamna, la unele în primăvară.
Ruscuţa poate fi adăugat în amestec de seminţe sau crescut ca şi o plantă anuală de grădină. Poate fi semănat oricând de le sfărşitul lunii august, până în aprilie, dar cu cât mai devreme cu atât mai bine. Trebuiesc semănate în soluri calcaroase, care nu sunt prea argiloase.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Agrimonia eupatoria -Turiţa mare

Este o plantă perenă cu înălţime medie spre înaltă, cu tulpina erectă, cu frunze penate, cu nervură adâncă, la vârf având flori galbene de cinci petale care înfloresc în iunie, iulie şi august. Fiecare floare se transformă într-un fruct lemnos brun roşcat caracteristic, profund brăzdat. Aproape întreaga plantă este uşor aromată, iar florile au un miros slab de caise.
Turiţa mare tolerează o gamă largă de soluri, de la soluri bogate până la neutre, bine drenate.
Este răspândită de la câmpie şi până la zona montană, în fâneţe şi poieni, în tufărişuri şi luminişuri, la margini de păduri şi drumuri. Seminţele pot fi semănate în primăvară sau toamna, deşi există unele dovezi că o perioadă de stratificare rece ajută la germinare, acesta nu este esenţial.
Turiţa mare poate fi adăugat în cele mai multe amestecuri de seminţe, deşi este puţin probabil să reuşească în locurile cu umbră adâncă sau soluri umede, în special în cele acide.

Agrostemma githago – Neghină

Este o plantă anuală cu înălţime până la 1m, cu frunze lungi, înguste şi uşor păroase. Florile mari (până peste 3,5cm) mov rozaliu cresc singure pe tulpina lungă şi sunt înconjurate de sepale lungi ascuţite. După înflorire apare un balon gălbui care conţine seminţele mari de 3,5mm, negre cu texturi aspre.
Neghina tolerează o gamă largă de tipuri de sol, este răspândită în culturile de cereale, mai ales în cele de grâu.
Seminţele se pot semăna toamna sau primăvara.
Devine stabil în majoritatea solurilor, dar cel mai favorabil în sol bine drenat, nisipos. Fiind o plantă anuală are nevoie de un câmp deschis pentru a se restabili, deci o cultivare de toamnă este esenţială pentru sezonul următor. Este adesea folosit în amestecuri de seminţe cu alte plante anuale.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Alchemilla glabra – Crețișoară

Este o plantă atractivă, perenă, cu frunze bazale palmat lobate și flori mărunte de culoare galben-verzui. Seamănă cu cele mai întâlnite specii de grădină, dar frunzele sunt fără păr. Cu excepția unor specii de Crețișoară foarte rare sau izolate, acesta este una din cele trei specii pe care îl înâlnim pe o pajiște. Celelalte două sunt Alchemilla xantochola și A. filicaulis, dar identificarea lor este de obicei dificil.
Crețișoara apare într-o serie de habitate neutre, ierboase, în special în fânețe și pășuni, dar și la marginea drumurilor, la poalele munților, preferă solurile umede. Seminţele pot fi semănate în orice moment al anului, dar cea mai bună metodă este să fie semănați primăvara în tavă de semințe.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Alisma plantago-aquatica – Limbariță

Plantă perenă înaltă (până la 1m), cu flori mici, ușor liliachii, care se deschid de la prânz până seara. Frunzele sunt largi, lanceolate și rotunjite la bază. Fructele formează un inel închis.
Limbarița crește de obicei pe marginea iazurilor și șanțurilor, frunzele sale bazale sunt umbrite de multe ori de alte plante mai înalte.
Planta crește rapid din semințe și poate fi semănată oricând. Se stabilizează ușor, dar supraviețuirea lor poate deveni problematică cu creșterea altor specii în jur. Cu toate acestea, producerea de semințe este prolifică și semințele pot rămîne în stare latentă în sol și pot să reapară și atunci când vegetația este eliminată.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Alliaria petiolata – Usturoița

O plantă de înălțime medie spre înaltă, bienală sau perenă de viață scurtă, cu flori mici albe, galbene la mijloc. Florile apar din aprilie până în iunie, după care apar păstăi verzi lungi care aduc semințe începând din luna iulie. Una dintre cele mai simple moduri de a identifica această plantă este de frunzele ei proaspete, verzi, în formă de inimă și care miroase a usturoi când le zdrobim.
Usturoița crește lângă garduri vii, păduri și maluri unde solul este umed și fertil, dar și în soluri foarte acide.
Crește rapid din sămînță care poate fi semănată în orice perioadă al anului, având nevoie de o perioadă lungă rece pentru a întrerupe hibernarea. Dacă se dorește să fie plantate în locuri unde se pot răspândi buruieni, este de preferat să fie semănate toamna.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Allium ursinum – Leurdă

Este un bulb scurt, peren, care împreună cu alte specii din familia de ceapă are un cap rotund de flori stelate. Florile sunt de culoare albă și înfloresc din aprilie până în iunie. Tulpina este între 10 – 50 cm înalt, verde gălbui. Frunzele sunt de formă largi, lanceolate, de culoare verde deschis, lucioase, dar, cea mai distingtivă caracteristică a acestei plante este mirosul puternic de usturoi pe care emite atunci când este zdrobită.
Leurda preferă pădurile cu soluri bogate, umede, bine drenate, este răspândit de asemenea pe maluri, garduri vii, și chiar și în crăpături de stânci. Reproducerea este în principal prin semințe care se formează în număr mare, în condiții adecvate. Deși produce multe semințe, dispersia acestora este slabă, așadar noi teritorii de păduri nu se colonizează ușor. Ca urmare Leurda a suferit o mică scădere mai ales din cauza pierderii habitatului.
Se seamănă în locuri umbrite, sub copaci foioase (preferabil în locuri suficient de întunecate pentru a inhiba creșterea mare vara), la sfârșitul verii sau toamna. Deși Leurda este sensibilă la secetă și necesită sol umed, nu tolerează nici excesul de umiditate.

SEMINȚE PENTRU ACOPERIȘ BIODIVERS
Angelica sylvestris – Angelică de pădure

Angelica este o plantă înaltă, aromatică, bienală sau perenă. Florile albe, adesea în nuanțe de roz, au forme de umbrelă, cu tulpină pufoasă sau fără păr, înaltă (până la 2,5 m), crește din iunie până în septembrie. Frunzele divizate, penate, ușor lucioase contribuie la aspectul lui deschis, aerisit. Fructele plate, ovale, au niște aripi subțiri ca niște foi, care ajută la dispersia lor de către vânt.
Această perenă de viață scurtă este răspândită într-o mare varietate de habitate, pe soluri fertile, inclusiv în păduri umede, în mlaștini de plante înalte, pășuni, pe stânci de mare, și la poalele munților.
Angelica de pădure este o plantă robustă, care nu necesită întreținere, cu toate că o prelucrare periodică a solului este necesar ca următoarea generație de butași să se poată stabili.
Semințele necesită o perioadă de frig pentru a se trezi din hibernare, semănatul ar trebui să aibă loc la sfârșitul verii sau toamna iar germinarea urmează în primăvară…..

….vedeți AICI toată gama, toate plantele recomandate!