Casă ecologică, modernă, din cânepă!

Case Naturale/ iunie 2, 2017/ Din lume adunate/ 0 comments

Deși nu are nici o legătură cu betonul, termenul „hempcrete” apare din ce în ce mai des pe publicațiile din România sub numele de „cânepa beton”….asta datorită structurii foarte tari asemănătoare cu cea a betonului!

Hempcrete (cânepa beton) este un amestec de tulpină de cânepă (deșeuri) tocată și var (care poate cuprinde var hidraulic natural, nisip, pozzolans sau ciment), folosit ca material de construcție și izolare.  Acesta este comercializat ca sub denumiri precum Hempcrete, Canobiote, Canosmose, și Isochanvre. Cu Hempcrete este mai ușor de a lucra decât cu multe alte tipuri de mortare traditionale si actioneaza ca un izolator și regulator de umiditate. Acesta nu are fragilitatea betonuli și, prin urmare, nu are nevoie de rosturi de dilatație. Ca și alte produse vegetale, recolta de cânepă absoarbe dioxid de carbon, în timp ce crește, reține dioxidul de carbon și eliberează oxigenul. Teoretic, un perete de 1mc construit din Hempcrete poate absorbii si retine 165 kilograme de dioxid de carbon.  Tulpina de cânepă tocată este un material lemnos, foarte poros si este foarte bogat în bioxid de siliciu. Atunci când acest material este amestecat cu var, cele două intră în reac.ie și începe un proces lung de mineralizare. Astfel, în timp peretele devine din ce în ce mai tare, mai solid și ajunge la duritatea calcarului.

Cânepa poate juca un rol foarte important în construcții datorită numeroaselor sale întrebuințări în sfera materialelor de construcții. Toate produsele obtinute din cânepă sunt naturale, ecologice, biodegradabile si carbon-pozitive (adica absorb mai mult dioxid de carbon decat emit)

Se pot construi case întregi numai din materiale derivate din cânepa.

Materialele obținute din cânepă au proprietăți termoizolante excelente, comparativ cu materialele standard, ceea ce inseamna costuri reduse la factura de energie. Ele sunt rezistente prin natura lor la orice fel de daunatori, sobolani sau soareci si astfel riscul unor posibile boli scade si mai mult. În ceea ce privește țara noastră, știm că se folosește cânepa doar ca material termoizolant, și este pe piață în formă de saltele.

Să-ți construiești o casă din cânepă este un proces simplu și rapid, iar cu trecerea timpului pereții construiți din cânepă devin din ce în ce mai rezistenți.

Construirea cu acest material, această tehnologie are multe avantaje : termo și fonoizolație excelentă, confortul climateric din interior de foarte bună calitate, materialul permite pereților să „respire”, deci este exclus să se formeze mucegai, deasemenea este exclus să apară poduri termice, se construiește repede, protejezi mediul înconjurător, materialele de construcții folosite nu dăunează sănătății

Orice casă construită din Hempcrete este la îndemâna oricui. este nevoie de o structură din lemn, după care în cofraje, se toarnă amestecul, cânepa beton.  După 12 ore deja se poate înlătura cofrajul. Amestecul nu conține nici un fel de material toxic, care în timpul prelucrării sau ulterior ar putea dăuna sănătății sau a mediului în conjurător.

Tulpina de cânepă tocată este un material lemnos, foarte poros si este foarte bogat în bioxid de siliciu. Atunci când acest material este amestecat cu var, cele două intră în reac.ie și începe un proces lung de mineralizare. Astfel, în timp peretele devine din ce în ce mai tare, mai solid și ajunge la duritatea calcarului.
Pe un hectar de pământ se pot cultiva circa 10 tone de cânepă (din care 60% se pot măcina și folosi pentru construcții), iar o casă necesită cca 12-15 tone, ceea ce însemnă că pe aproximativ 2 hectare de pământ se poate cultiva cânepa necesară construirii unei case.
Hempcrete în România

Cu toate avantajele cultivării acestei plante, în România este destul de dificil să cultivi cânepă. Deocamdată, știm că este interes față de acest mod de a construi, dar concret, nu credem că există o astfel de casă în România. Ce ce știm cu siguranță este faptul că în România se găsește deja și se lucrează cu termoizolații din fibră de cânepă. Cu speranța că va apărea și în România prima casă construită din Hempcrete (cel mai aproape de noi este în Cehia), vă promitem că vă vom ține la curent cu toate noutățile. Până atunci, iată câteva imagini cu o casă modernă, construită din amestec de puzderie de cânepă și var hidraulic, pe structură de lemn ( Pics: BlixPhotography
Corey Thompson @ Xylosinuous Design) :

Share this Post

Leave a Comment

Conectează - te cu :

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.