Materiale naturaleSfaturi utile

Pereții tăi respiră?

 „Pereții respiră?”,  „păi nu se face curent?”, „astfel nu avem pierderi de energie, pierdere de căldură?”, „nu am nevoie de pereți care respiră, mai bine deschid un pic geamul, fac curent și am rezolvat!”….sunt cele mai dese întrebări, discuții care le-am întâlnit în ultima vreme. Așa că m-am hotărât să scriu un articol despre „pereții care respiră”

“Respiratia peretilor” este o expresie folosita in constructii si nu trebuie interpretata cuvint cu cuvint.

    Cred că în subconștient automat ne gândim că, noi oamenii dacă respirăm înseamnă că există o circulație a aerului din corpul nostru spre exterior sau invers.

Ei bine, în cazul construcțiilor vorbim de circulația umezelii, a vaporior și nu de circulația aerului. Se numește DIFUZIA VAPORILOR! Este logic, că dacă ar „circula” aerul prin pereți, ne-ar afecta ori sănătatea (curent, răceală) ori/și buzunarul (pierdere de căldură).

In cazul zidăriilor din materiale naturale, finisate clasic cu tencuială, are loc o circulație lentă a vaporilor din interior spre exterior. Se recomandă finisaje din materiale poroase cum ar fi tencuiala de var sau tencuiala de argilă. Deasemeni toată apa rezultată din mortarele cu care s-a realizat zidariă se poate evapora din perete prin aceste finisaje.
Problemele incep sa apară atunci cînd se folosesc tot felul de combinații de materiale noi care cîte o dată au proprietăți de barieră de vapori și sunt așezate nepotrivit în compoziția peretelui. în aceste situații pot apărea condensuri în interiorul peretelui, la contactul dintre straturi și acesta favorizează apariția mucegaiurilor.
În cazul pereților finisați pe exterior si interior cu materiale care împiedică migrația vaporilor, o problemă o reprezintă și modul cum se poate realiza uscarea unui astfel de perete, dacă el s-a udat în mod accidental (ex. : defecțiune la o instalație).

În mod frecvent văd case care se construiesc și care datorită grabei proprietarilor de a se muta în ele, nu respectă niște timpi tehnologici necesari pentru uscarea zidăriilor. La aceste construcții la care se folosesc placaje ceramice sau tencuieli acrilice la exterior și vopsele acrilice la interior, rămîn cu mari cantități de apă liberă in interiorul zidăriei, care ulterior va facilita aparitia mucegaiurilor.

În concluzie, aveți nevoie de materiale de construcții poroase care au capacitatea de a absoarbe și transfera umiditatea.

Nu vă lăsați păcăliți de materiale convenționale, care afirmă că acestea respiră și sunt potriviti pentru pereți.

Un comentariu la “Pereții tăi respiră?

Lasă un răspuns

Conectează - te cu :