Materiale naturaleSfaturi utile

Ne îmbolnăvește propria locuință?

Ne îmbolnăvește propria locuință?

Zi de zi auzim cât de multe substanțe nocive stau și ne pândesc, cum ar fi diferiți aditivi din mâncarea noastră, din jucării, din aer, etc. sau chiar obiecte care ne pot exploda în față. În schimb, foarte puțini se gândesc la faptul că nici măcar nu trebuie să ieșim din casă pentru a ne îmbolnăvi.

„Dai un ban și stai în față” …sau dezavantajul construcțiilor „închise”!

 Cel mai întâlnit slogan în aceste zile este consumul redus de energie, care este un obiectiv foarte nobil, din moment ce cu un consum redus de energie (electricitate, răcire, încălzire) protejăm mediul înconjurător. Ori pe termen lung acest lucru este foarte important, pe de altă parte este important si suma care o cheltuim lunar pentru facturi. Ca să obținem o eficiență ridicată, putem avea rezultate pozitive prin aplicarea unor metode de construcții „închise”, cele mai bune exemple fiind casele pasive! Scopul acestor case este minimalizarea coeficientul de transfer termic, eliminarea podurilor (puntilor) termice, ceea ce se poate realiza cu o termoizolare masivă (continuă) si diferite sisteme de aerisire. Este adevărat că o casă pasivă este foarte ușor de încălzit și/sau răcit, dar datorită termoizolării groase și a spațiilor închise ermetic, în încăperi se pot acumula cantități importante de materiale toxice ( COV – compuși organici volatili), aflate în compoziția materialelor de construcții, materialelor de finisare mobilier etc. De multe ori nici sistemele sofisticate de aerisire nu pot face față la eliminarea acestor materiale, aceștia ajungând în organismul nostru (prin inhalare) și pot cauza diferite boli.

Nu vreau să continui articolul înainte de vă spune că acum există soluții complete dee a construi case pasive numai si numi din materiale naturale, costurile fiind doar cu aproximativ 10% mai mari decât al unei case pasive construită cu materiale convenționale. Evo House este un astfel de exemplu, chiar aici la noi în România!

Ce fel de materiale nocive avem în casă?

Într-o casă construită cu materiale de construcții moderne și mobilată cu mobilier modern, putem găsi nenumărate materiale chimice care pot afecta sănătatea noastră.

Cel mai cunoscut material care ne înconjoară și ne poate afecta sănătatea este FORMADELHIDA, – care, oricât de groaznic sună se află în aproape orice material cumpărat!

Un „vizitator” neașteptat dar cu toate astea  întâlnit în aproape toate locuințele moderne este MUCEGAIUL.  Este frecvent întâlnit în casele prost izolate, sau prost aerisite. Case unde nu „respiră pereții”! Alte materiale nocive, des întâlnite în casele noastre sunt FTALAȚII și BENZOLUL. Cele enumerate sunt cele mai des întâlnite și cele mai „ofensive” asupra organismului uman. Din păcate le întâlnim aproape la fiecare pas, chiar și în casa noastră cea nouă și modernă.

Ce boli „ne poate provoca” locuința?

Formadelhida – denumită de multe ori „un miros de casă nouă” – poate provoca dureri de cap, astm, iritații ale mucoaselor dar chiar si cancer .Mucegaiul poate provoca cresterea simptomelor de astm sau poate chiar forma acesta în cazul copiilor. (n.r. – personal am renovat apartamente cu materiale naturale, chiar in centrul capitalei, unde am schimbat materialele de constructii moderne cu materiale naturale. In toate cazurile au luat aceste decizii pentru ca la mijloc era vorba de sanatatea copiilor care aveau probleme de piele sau de respiratie. In toate cazurile problemele au disparut)

Ce putem face pentru a depista si elimina aceste probleme?

Se spune că, pur și simplu dacăam trăi într-un mediu sănătos, fără stres, în armonie cu natura, cu mediul înconjurător, nu ne-am îmbolnăvi. Ei, chiar dacă mulți suntem de acord cu această afirmație, puțin facem ceva în a schimba stilul de viață „modern”. Totuși la apariția unor simptome enumerate, merită pur și simplu să petrecem timp departe de „viața modernă” și să observăm dacă sunt schimbări. Apoi să mergem la doctor. Majoritatea vor prescrie medicamente, dar mai sunt si unii care  vă vor recomanda schimbarea materialelor de construcții moderne cu materiale de construcții tradiționale, naturale sau tot materiale de construcții moderne, dar naturale, care se găsesc acum si la noi.

Pe de altă parte, alegerea de a avea o casă din materiale naturale, o casă ecologică ar însemna mai mult decât să aveti grijă de sănătatea celor care ar locui în ea. Ar însemna protejarea mediului, eficiență îmbunătățită cu cel puțin 60-70% dar în unele cazuri chiar si reducerea cheltuielilor de construcție!

Nu trebuie neapărat de a renunța la ideea de a avea o construcție modernă. Există materiale de construcții naturale, prefabricate, certificate chiar la nivel european, cum ar fi placile din fibră de lemn (fără adezivi, doar presate), saltele de cânepă, de lână de oaie sau plăci din stuf, vopsele pe bază de var sau argilă, materiale pentru tratarea lemnului pe bază de ulei de in sau pe bază de apă, lista ar putea continua.

Puteti să optați si pentru solutii traditionale, locale cum ar fi o tencuiala din lut, pereti din lut sau baloti de paie, vopsea de var, etc, etc. Multe dintre aceste solutii le gasiti chiar pe site-ul nostru. De asemenea merită întrebați și specialiști care au experiență în acest domeniu sau pur si simplu scrieti-ne aici sau la adresa contact@casenaturale.ro.

Vă dorim multă sănătate!

Lasă un răspuns

Conectează - te cu :